"Fondul Bunei Guvernante", finantat cu 27,6 milioane de euro in 2015-2016, are ca scop consolidarea institutiilor democratice in zonele care risca sa intre sub influenta rusa. 

In timp ce aproape sapte milioane de euro au fost deja alocati Ucrainei, restul banilor vor fi cheltuiti in R. Moldova, Georgia, Serbia si Bosnia. 

Printre scopurile acestei initiative se numara si combaterea coruptiei, precum si reformarea pietelor bancara si energetica. 

Surse din cadrul Guvernului au declarat ca proiectul a fost inspirat de un fond similar sustinut de Margaret Thatcher in 1989, pentru dezvoltarea economiilor si institutiilor unor tari care fusesera in sfera de influenta a Uniunii Sovietice, precum fosta Cehoslovacia, Ungaria si Polonia. 

Guvernul britanic sustine ca vizeaza tarile care ar putea fi in pericol sa devina "urmatoarea Ucraina" si ca fondul ar trebui vazut ca o investitie pe termen lung pentru protejarea acelor tari pe care presedintele rus Vladimir Putin le-ar putea lua in vizor.

Aceasta initiativa intervine pe fondul acordului liderilor UE de a extinde sanctiunile economice impotriva Rusiei pana la sfarsitul lui 2015, in intentia de a determina Moscova sa ajute la implementarea armistitiului in Ucraina.