Moneda britanica a inregistrat cea mai semnificativa apreciere din octombrie 2008 dupa ce Theresa May a prezentat, intr-un discurs, cele 12 prioritati avute in vedere in contextul parasirii forului comunitar de catre tara sa, declarand ca Brexit-ul va semnifica iesirea Marii Britanii de pe piata unica europeana, punand astfel capat speculatiilor conform carora Londra va incerca sa obtina un asa-numit 'soft Brexit'.

''Vreau sa fiu clara! Ceea ce propun nu poate insemna apartenenta la piata unica. In schimb, vom cauta cel mai mare acces posibil la ea printr-un acord de liber schimb nou, cuprinzator si ambitios'', a afirmat Theresa May.

Lira sterlina s-a apreciat marti la pranz cu 2,5%, la 1,2347 dolari, dupa ce luni s-a depreciat pana la 1,1986 dolari.

''Faptul ca premierul Theresa May a anuntat ca acordul final cu privire la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va fi supus la vot in Camera Comunelor si in Camera Lorzilor este pozitiv pentru lira sterlina. Solicitarea acordului Parlamentului este benefica'', a afirmat analistul Athanasios Vamvakidis, de la BofAML.

Votul din 23 iunie - cand alegatorii britanici au votat in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana - a declansat turbulente pe pietele financiare globale, iar lira sterlina s-a depreciat semnificativ, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani in raport cu dolarul.

Londra urmeaza sa lanseze pana la finalul lui 2017 un proces de negocieri, care ar urma sa dureze doi ani, cu Uniunea Europeana in vederea iesirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Partenerii sai europeni au exclus insa inceperea oricaror negocieri inainte de invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care guverneaza modalitatea de iesire a unei tari membre din UE.