“Rezultatul acestui scrutin este relevant pentru evolutiile economice ale Italiei pe termen mediu. Pe de alta parte, prioritatile noului guvern de la Roma vor avea impact asupra evolutiei zonei euro in trimestrele urmatoare. Italia a constituit un focar de criza pentru Europa pe parcursul ultimilor ani”, se arata intr-o analiza a societatii de investitii financiare SSIF Broker.

Partidele politice italiene insista si promoveaza, mai mult decat obisnuiau, femeile pe listele electorale pentru alegerile din 24 si 25 februarie, ceea ce va favoriza un val de femei in Parlament, in urma votului care se incheie luni seara, relateaza AFP.

La Stampa: "Italia voteaza in incertitudine"

"Italia voteaza in incertitudine" titreaza cotidianul La Stampa, in timp ce Il Fatto (stanga) noteaza ca indecisii (zece la suta potrivit ultimelor sondaje) sunt cei care vor face diferenta, sub titlul "Indecisii decid".

Patru mari coalitii se infrunta, in fata celor 47 de milioane de italieni chemati la urne, si anume una de centru condusa de catre premierul in exercitiu Mario Monti, una de centru-dreapta condusa de catre predecesorul sau Silvio Berlusconi, una de stanga condusa de catre Pier Luigi Bersani si una a fostului actor de comedie Beppe Grillo.

"Eu votez pentru Partidul Democrat, nu veau sa ajungem ca Grecia", a declarat pentru AFP un cadru, in varsta de 63 de ani, Alessandro, care a votat inca de la deschiderea sectiilor de votare, la Milano. "Partidul Democrat este singurul care ne poate rezolva problemele", apreciaza Caterina, in varsta de 19 ani. O avocata, Sara Di Gregori, in varsta de 30 de ani, este de aceeasi parere. "Daca Berlusconi revine, va fi dezastru", considera ea.

"Exista multa confuzie in aceste alegeri. Eu votez pentru Berlusconi. Eu stiu ca are defectele lui, dar este cel mai bun", a declarat Maria Teresa Gottardi, in varsta de 65 de ani.

Potrivit ultimelor sondaje disponibile, Partidul Democrat (PD) al lui Bersani porneste de pe prima pozitie cu aproape 34% din intentiile de vot, fiind urmat de catre PdL-ul lui Berlusconi (30%). Fostul actor de comedie si Miscarea sa Cinci Stele (M5S) sunt creditati cu 17%, iar Il Professore cu 10-12%.

Insa principala problema este stabilitatea viitorului guvern. Desi Bersani pare sigur ca va obtine majoritatea in Camera Deputatilor (unde un singur vot in plus asigura majoritatea absoluta a mandatelor), situatia este mai complexa in Senat, unde totul depinde de ponderea coalitiei respective in fiecare regiune in parte.

Totul se joaca in cateva regiuni-cheie, in special in bogata Lombardie, pe care un politolog italian, Roberto d'Alimonte, o prezinta ca pe un "amestec intre Ohio si California" in privinta rolului-cheie in cadrul viitoarei majoritati parlamentare si a importantei sale electorale.

Publicarea de sondaje este interzisa de 15 zile, insa unii au gasit mijloace sa ocoleasca aceasta dificultate. Profitand de actualitatea problemelor de la Vatican, in contextul demisiei Papei Benedict al XVI-lea si organizarii unui conclav, ei difuzeaza pe Internet sondaje mascate care au ca "eroi" pe "fericitul cardinal din Piacenza (adica Bersani), explozivul Camerlengo din Genoa (Grillo) sau vulcanicul cardinal lombard (Berlusconi)".

Silvio Berlusconi, care plecat de la putere huiduit, in noiembrie 2011, lasand o Italie aproape asfixiata financiar, a inregistrat o revenire spectaculoasa in sondaje, promitand nu doar o scadere a impozitelor, ci si rambursarea celor platite anul trecut.

El a reusit sa il prinda din urma pe liderul stangii, considerat prea putin charismatic. De asemenea, el s-a implicat intr-o polemica, de ultim moment, aruncand sageti in directia Europei si "maestrilor austeritatii", intr-un interviu pentru un post grec de televiziune difuzat sambata seara. Astfel, el a reusit sa starneasca valuri de idignare, in presa, fata de aceasta incalcare a "tacerii electorale" impuse candidatilor incepand de vineri seara.

Beppe Grillo, ale carui mitinguri in tara au reunit adevarate "maree umane", catalizeaza nemultumirile italienilor victime ale somajului si recesiunii.

In ceea ce il priveste pe Mario Monti, desemnat la conducerea Guvernului in noiembrie 2011 cu scopul de a salva Italia de la faliment, fara sa fi fost ales vreodata, el suporta consecintele severei cure de austeritate ce a aruncat tara in recesiune.

Cel mai rau scenariu ar fi ca Italia sa aiba pe 25 februarie, seara, o majoritate diferita in Camera fata de cea din Senat, ceea ce ar face tara de neguvernat, o ipoteza care ingrijoreaza atat pietele, cat si partenerii Romei.
Insa politologii considera mai probabila o alianta intre coalitiile de stanga si cea de centru a lui Monti.

„Indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare din 24-25 februarie, marja de manevra macroeconomica a noului guvern va fi foarte redusa. Practic, noul cabinet va trebui sa redreseze problemele economice clasice ale Italiei. In caz contrar, Italia isi va mentine statutul de economia bolnava a Europei”, se arata intr-un comunicat al SSIF Broker, societate de investitii financiare.