Astfel, Guvernul va inainta Parlamentului, in aceasta luna, un proiect de lege prin care toti angajatorii din Islanda cu mai mult de 25 de angajati vor fi obligati sa obtina un certificat care sa demonstreze ca platesc acelasi salariu, pentru aceeasi munca, de aceeasi dificultate.

In timp ce multe alte tari au politici de nediscriminare in privinta salariilor, Islanda va fi prima tara din lume care va obliga angajatorii sa certifice acest lucru, fie ca este vorba de companii private sau de institutii ale statului.

Tara insulara, care are o populatie de 330.000 de locuitori, vrea sa elimine in totalitate diferentele de salarizare intre femei si barbati, pana in 2022.

Ministrul pentru Afaceri Sociale si Egalitate, Thorsteinn Viglundsson, a delcarat ca “a venit timpul sa fie luate masuri radicale in acest sens.”

“Drepturile egale fac parte din drepturile omului. Trebuie sa ne asiguram ca barbatii si femeile se bucura de oportunitati egale la locul de munca. Este responsabilitatea noastra sa ne asiguram ca se va intampla acest lucru”, a declarat ministrul.

Nu este prima data cand aceasta tara da tonul in lume in ceea ce priveste egalitatea de gen. In 1975, Islanda aproape a intrat in colaps, cand femeile au intrat in greva. In “Ziua in care femeile si-au luat liber”, majoritatea scolilor, fabricilor si creselor au fost inchise, iar in tara s-a creat haos, in conditiile in care femeile au refuzat sa munceasca, atat la serviciu, cat si acasa.  

Islanda a fost nominalizata de catre World Economic Forum ca fiind tara cu cele mai bune politici de egalitate de gen, dar cu toate acestea femeile de aici castiga, in medie, cu pana la 18% mai putin decat barbatii.

In octombrie, anul trecut, mii de femei islandeze au incetat lucrul la ora 14.38 fix, protestand astfel fata de diferentele de salarii dintre barbati si femei. Organizatiile de aparare a drepturilor femeilor au calculat ca, in urma diferentei de salarizare, femeile ar trebui sa munceasca doar pana la aceasta ora, in fiecare zi.

Guvernul se asteapta ca legislatia propusa sa treaca cu usurinta de Parlament, fiind sustinuta atat de partidul d ela guvernare, cat si de Opozitie, si sa intre in vigoare pana in 2020.