Exclusa de pe pietele internationale de obligatiuni, Grecia este pe punctul de a intra in incapacitate de plata in lipsa unei noi transe din programul de ajutor.

Saptamana trecuta, autoritatile de la Atena au fost nevoite sa acceseze un fond destinat situatiilor de urgenta pentru a putea rambursa o datorie catre Fondul Monetar International iar luni investitorii au inceput sa vanda masiv actiuni si obligatiuni grecesti pe fondul ingrijorarilor ca Atena ar putea rata rambursarea unei datorii care ajunge la scadenta luna viitoare.

Intrebat care sunt sansele ca Grecia sa nu poata plati sumele care sunt datorate FMI la scadenta din 5 iunie, purtatorul de cuvant al Guvernului grec, Gabriel Sakellaridis, a reiterat luni pozitia Executivului de la Atena ca intentioneaza sa-si plateasca toate obligatiile. De asemenea, intrebat daca Guvernul de la Atena va plati salariile si pensiile pentru luna aceasta, Sakellaridis a raspuns 'Da'.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant a subliniat ca Guvernul grec spera sa ajunga la un acord cu creditorii internationali (UE si FMI) in cursul acestei luni, in conditiile in care un acord la nivel de experti ar urma sa fie convenit in data de 19 mai. In acest sens, discutiile care vor avea loc saptamana aceasta la summitul european de la Riga vor fi urmate de o posibila reuniune de urgenta a ministrilor de Finante din zona euro pana la finele lunii.

'Putem spune ca acest calendar este unul in care putem ajunge la un acord pana la finele lunii mai', a spus Sakellaridis la o conferinta de presa. De asemenea, acesta a respins ipoteza unei taxe pe depozitele bancare pentru a strange fonduri precum si posibilitatea majorarii varstei de pensionare ca o concesie pentru creditorii internationali.

Grecia negociaza de mai multe luni cu creditorii internationali (Fondul Monetar International, zona euro si BCE) un acord care sa permita deblocarea unei noi transe din programul de asistenta. Insa, pana acum, progresele realizate in cursul negocierilor au fost modeste, din cauza ca autoritatile de la Atena refuza sa adopte masurile de reducere a pensiilor si reformele de pe piata muncii cerute de creditori, care ar contraveni cu promisiunile facute de acestea in perioada alegerilor.