În schimb, investiţiile în infrastructură ale fondurilor suverane şi fondurilor publice de pensii s-au cifrat la 53,2 miliarde dolari, un nivel cu puţin mai mic decât în 2019, arată datele publicate de firma de consultanţă Global SWF.

Din investiţiile totale în imobiliare, în valoare de 30,7 miliarde dolari în 2020, mai mult de o treime au fost direcţionate spre spaţii de logistică, precum depozitele, susţine Global SWF.

"Investitorii controlaţi de stat consideră că, pe termen lung, nevoile de infrastructură vor fi aproximativ la fel dar migrează dinspre spaţii de birouri spre logistică, în aşteptarea unei posibile modificări permanente în cultura de lucru", arată raportul anual al Global SWF, potrivit Agerpres.

Măsurile de păstrare a distanţei sociale introduse de guverne în diferite părţi ale lumii, ca răspuns la pandemia de coronavirus, au dus la golirea clădirilor de birouri, a hotelurilor şi au creat probleme retailerilor. În plus, au determinat fondurile suverane să îşi regândească abordarea faţă de un segment care a fost mult timp un domeniu principal pentru strategiile lor de investiţii.

În 2020, fondurile suverane au alocat 5,3 miliarde dolari din investiţiile lor pentru spaţii de birouri, adică jumătate din nivelul din 2019, în timp ce hotelurile au atras investiţii de 1,5 miliarde dolari, comparativ cu patru miliarde dolari în 2019.

Spaţiile de birouri şi-au pierdut atractivitatea în rândul fondurilor suverane, după ce Brexitul le-a determinat să înceteze să mai cheltuie pentru a face achiziţii pe piaţa imobiliară premium din Londra, susţine Global SWF.