Un summit al miniştrilor Transporturilor din China şi 16 state din Europa Centrală şi de Est precum şi un forum al primarilor capitalelor din ţările care participă în mecanismul de cooperare China-CEE au început la Belgrad, scrie Agerpres.

Ministrul chinez al Transporturilor, Li Xiaopeng, a apreciat la acest summit că deşi actuala situaţie internaţională este una complexă iar factorii de incertitudine s-au înmulţit, "China este dispusă şi pregătită să extindă şi mai mult cooperarea bazată pe avantajele complementare".

Mecanismul de cooperare China-CEE face parte dintr-o strategie mai amplă a Chinei denumită "Noul drum al mătăsii", destinată creşterii influenţei gigantului asiatic în Europa şi alte părţi ale lumii prin investiţii şi relaţii economice mai strânse. Însă eforturile de investiţii ale Chinei au generat îngrijorări în Uniunea Europeană.

Potrivit Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), România îşi doreşte consolidarea poziţii în cadrul iniţiativei "Noile Drumuri ale Mătăsii', precum şi susţinerea proiectelor dezvoltate în marja mecanismului de cooperare China + 16.

Continuarea demersurilor de consolidare a poziţiei României în formatul de cooperare 16+1 în cadrul iniţiativei "Belt and Road', lansată de guvernul chinez, a fost tema avansată de către secretarul de stat în ministerul de resort, Paula Pîrvănescu, la forumul 'China Investment Forum 2018', organizat în perioada 15 - 17 octombrie la Praga, în marja Mecanismului de Cooperare China-Europa Centrală şi de Est.

"În discursul său, demnitarul român a reiterat angajamentul României de susţinere a proiectelor dezvoltate în marja mecanismului de cooperare China + 16. În acest context, un accent deosebit s-a pus pe consolidarea poziţiei României în cadrul iniţiativei "Noile Drumuri ale Mătăsii', prin valorificarea relaţiei tradiţionale cu această parte din Asia, ca element pivot la nivel regional în dezvoltarea proiectului", se menţionează în comunicatul citat.

Temele din cadrul evenimentului au fost axate şi pe domeniile ce pot impulsiona dialogul multilateral şi cooperarea regională cu Republica Populară Chineză, în vederea dinamizării schimburilor comerciale bilaterale şi a investiţiilor chineze. De asemenea, au fost discutate şi direcţiile de interes pentru dezvoltarea relaţiilor economice în formatul de cooperare '16+1' şi al iniţiativei "Noile Drumuri ale Mătăsii'.

Iniţiativa 'Noilor Drumuri ale Mătăsii' ("The Silk Road Economic Belt' şi "Maritime Silk Road') are ca obiectiv conectivitatea şi cooperarea între Republica Populară Chineză şi ţările din Eurasia în primul rând, dar şi cu ţările de pe întreg traseul ce leagă China de Europa.

Formatul '16+1' este o iniţiativă a Chinei, care vizează intensificarea şi extinderea cooperării cu 11 state membre ale Uniunii Europene şi 5 ţări balcanice în domeniul investiţiilor, transporturi, finanţe, ştiinţă, educaţie şi cultură. În cadrul iniţiativei, China a definit trei domenii potenţiale prioritare de cooperare economică, respectiv infrastructura, tehnologiile înalte şi tehnologii ecologice.