In fiecare toamna, dascalii s-au invatat sa ceara bani pentru varuit, mocheta, parchet televizor, imprimata, jaluzele, aer conditionat, album foto, sistem de karaoke sau cadouri de Craciun si Pasti, iar lista poate continua la nesfarsit. Vor sau nu, parintii cotizeaza si ofteaza. 

Adaugam banii stransi separat pentru fondul clasei si cel al scolii, care ar trebui sa fie folositi chiar pentru reparatii si dotari. Dar nu sunt niciodata de ajuns, desi nimeni nu spune cum sunt impartiti, de fapt.

''Banii de fondul scolii nu stiu unde se vor duce tinand cont ca sunt vreo 400 de copii in scoala, cu 100 de lei fiecare, mi se pare o suma imensa. Sigur nu e legal, chiar sunt multi parinti care nu sunt de acord"
, spune mama unui elev.

''Nu este nimic legal in a percepe taxe de la parintii elevilor si nicio lege care sa-I oblige sa dea acesti bani"
, precizeaza purtatorul de cuvant ISJ Constanta, Ivan Cristina.

Insa cei care fac asta ignora legea si merg pe principiul ca un parinte ar face orice pentru copilul sau.

Reprezentantii Ministerului Educatiei spun clar ca dascalii pot solicita diverse sume pentru fondul clasei, dar nu au voie sa constranga pe nimeni.

''Se poate ajunge de la mustrare pana la desfiintarea contractului de munca'', explica sectretarul de stat in Miniosterul Educatiei, Stelian Fedorca.

Pana o sa vedem primul profesor ori primul director care isi pierde painea pentru ca cere bani, romanii cotizeaza intre 300 si 600 de lei pe langa ce au dat pe rechizite, uniforme, caiete si culegeri.

Un calcul simplu ne arata ca intr-o clasa in care invata 20 de elevi, cheltuielile parintilor variaza intre 6000 si 12.000 de lei pe an. La nivelul unei scoli cu 200 de copii se strang astfel intre 60.000 si 120.000 de lei anual. Adica peste 260.00 de euro.