Guvernul de la Tokyo a anuntat in luna iulie ca va obliga companiile de energie nucleara, aflate in pozitie de monopol in diverse regiuni, sa separe operatiunile de transport de electricitate de cele de productie.

Industria de profil a pierdut 1.300 miliarde yeni (17 miliarde de dolari) din valoarea de piata dupa anuntul autoritatilor. Reorganizarea are scopul de a stimula competitia in sector.

Companiile vor pierde astfel accesul garantat la sistemul national de distributie, intr-o perioada in care au oricum de efectuat investitii masive pentru inclouirea reactoarelor, pe fondul noilor cerinte de siguranta introduse dupa catastrofa de la Fukushima.

Tokyo Electric Power (Tepco) a fost nationalizata in luna iulie dupa ce a pierdut mai multe reactoare in urma valului tsunami care a lovit centrala Fukushima in martie 2011. Compania nu va plati dividende pentru acest an fiscal. Dintre cei noua operatori, numai unul a anuntat ferm ca va distribui dividende.

Pierderile inregistrate de companii dupa catastrofa de la Fukushima se ridica la 3.600 miliarde yeni (46 miliarde de dolari), suma aproximativ egala cu profitul total inregistrat de sector in anii 2004-2010.

Guvernul japonez s-ar putea indrepta, asemenea Germaniei, spre eliminarea energiei nucleare din mixul national de resurse pana in 2030. Sondajele de opinie dau aceasta varianta drept cea preferata de populatie in domeniul politicii energetice, in medie 70% dintre respondenti indicand ca doresc renuntarea la centralele atomice.

Dintre cele 50 de reactoare nucleare din Japonia, numai doua mai functioneaza in prezent, restul unitatilor fiind suspendate de guvern din ratiuni de siguranta, dupa scurgerile radioactive de anul trecut de la Fukushima, care au transformat suprafete vaste in zone nelocuibile pentru urmatorii zeci de ani.