Totodata, peste 40% din marile companii si-au redus investitiile in Regat, arata un studiu publicat luni de Centre for Economics and Business Research si Hitachi Capital UK.

Directorii generali sunt circumspecti in privinta indeplinirii planurilor de investitii, din cauza evolutiei lirei sterline - care a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani in raport cu dolarul - si a lipsei certitudinilor privind viitoarea relatie a Marii Britanii cu UE.

"Toata lumea vorbeste despre incertitudini, dar ce inseamna ele? Odata ce incepi sa le numeri, devine destul de infricosator", a afirmat directorul general al Hitachi Capital, Robert Gordon.

Per total, o treime dintre companiile din Marea Britanie au intarziat sau au abandonat planurile de cheltuieli in urma votului din iunie. Este mai putin probabil ca firmele mici, care sunt mai putin expuse decat cele mari la fluctuatiile de curs valutar si depind mai putin de investitiile straine, sa amane sau sa-si intarzie investitiile. Dar, in mod colectiv, ele reprezinta 81% din totalul investitiilor pierdute, se arata in studiul realizat de Centre for Economics and Business Research si Hitachi Capital U.K.

Marile companii, cu peste 250 de angajati, sunt ingrijorate in special din cauza deprecierii semnificative a lirei sterline, accesul la piata unica a UE si schimbarile politice. Aproximativ 42% din aceste companii si-au amanat sau anulat cheltuielile.

Robert Gordon a cerut Guvernului sa furnizeze mai multa claritate in privinta planurilor legate de Brexit, avertizand: "Increderea este foarte usor de pierdut si foarte greu de recastigat".

Membrii Guvernului de la Londra au fost avertizati luna trecuta ca Marea Britanie ar putea pierde anual venituri din taxe in valoare de 66 de miliarde de lire sterline (73 de miliarde de euro) in cazul unei iesiri dure din Uniunea Europeana (UE), o varianta in urma careia Marea Britanie va avea un acces limitat la piata unica din UE.

Potrivit acestor documente, care analizeaza ce s-ar intampla daca Marea Britanie iese din piata unica si se bazeaza numai pe regulile Organizatiei Mondiale a Comertului in schimburile cu continentul, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar putea fi mai mic cu 5,4% pana la 9,5% dupa 15 ani, comparativ cu ce s-ar intampla daca ar ramane in UE. O astfel de scadere dramatica a veniturilor ar forta Guvernul sa reduca cheltuielile publice sau sa majoreze taxele.

Un raport recent al firmei de consultanta Oliver Wyman a ajuns la concluzia ca numai sectorul financiar al Marii Britanii ar putea pierde venituri de pana la 38 miliarde de lire sterline in cazul unui "hard" Brexit.