Nicio universitate din Romania n-a fost inclusa in Top 100

Potrivit site-ului, sunt prezentate primele 100 cele mai prestigioase branduri universitare din lume, intre acestea neregasindu-se nicio institutie de invatamant superior din Romania.

Pe locul sase se afla Universitatea Stanford, urmata de alte doua unitati de invatamant din Statele Unite ale Americii, Stanford si Princeton, locul noua revenind Universitatii din Tokyo, in timp ce la pozitia zece este Universitatea Yale.

In topul celor o suta de universitati, in primele cincizeci si unu de pozitii se regasesc 28 de universitati americane (Universitatea Harvard, Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Universitatea Berkeley din California, Universitatile Stanford si Priceton, Universitatea California din Los Angeles, Universitatea Yale, Institutul de Tehnologie din California, Universitatea din Michigan, Universitatea din Columbia, Universitatea din Chicago, Universitatea Cornell, Universitatea din Pennsylvania, Universitatea "Johns Hopkins", Universitatea din Illinois "Urbana Champaign", Universitatea Carnegie Mellon, Universitatea Austin din Texas, Universitatea din Washington, Universitatea din New York, Universitatea Wisconsin din Madison, Univeristatea Duke, Universitatea California din San Diego, Universitatea Northwestern, Institutul de Tehnologie din Georgia, Universitatea California din San Francisco, Universitatea din Massachusetts, Universitatea California din Davis, Universitatea Purdue din West Lafayette).

Tot in primele cincizeci de pozitii, pozitia cincizeci fiind ocupata de doua universitati sunt sapte universitati din Marea Britanie (Universitatile Cambridge, Oxford, Colegiul Imperial din Londra, University College London, Scoala de Stiinte Economice si Politice din Londra, universitatile din Edinburgh si Manchester), cate trei din Canada (Universitatea din Toronto, British Columbia din Vancuver si Universitatea McGill) si Australia (Universitatea din Melbourne, Universitatea Nationala a Australiei, Universitatea din Sydney), cate doua din Japonia (Universitatea din Tokyo si cea din Kyoto) si China (Universitatea din Tsinghua si cea din Peking), dar si universitati din Singapore (Universitatea Nationala din Singapore), Elvetia (Institutul de Tehnologie din Zürich ), Hong Kong (Universitatea din Hong Kong), Germania (Universitatea din München "Ludwig-Maximilians"), Corea de Sud (Universitatea Nationala din Seul) sau Federatia Rusa (Lomonosov Moscova).

Urmatoarele patruzeci de pozitii sunt ocupate de 17 universitati americane, sase din Olanda, cinci din Franta, cate trei din Germania, Japonia , Hong Kong si Australia, cate una din Israel, Belgia, Elvetia, Turcia, Taiwan, Suedia, Marea Britanie, Corea, Brazilia si Singapore.

Pe ultimele noua pozitii in top se situeaza Universitatea Bristol din Marea Britanie, Universitatea Freie din Berlin - Germania, Universitatea Lund din Suedia, Universitatea Maryland din College Park - SUA, Universitatea Monash din Australia, Universitatea Paris-Sud din Franta, Universitatea Texas A&M - SUA, Universitatea Uppsala din Suedia si Centrul de Cercetari si Universitatea Wageningen din Olanda.

Clasamentul mondial al institutiilor de invatamant superior in functie de reputatie este elaborat pe baza unui studiu de opinii efectuat in mediile academice.

Studiul privind reputatia academica, disponibil in zece limbi, utilizeaza datele Natiunilor Unite pentru a se asigura ca sunt luate in calcul criteriile demografice si educationale corespunzatoare la nivel global. Studiul este realizat in mod egal din punctul de vedere al disciplinelor academice. Persoanele rugate sa raspunda sunt reprezentative pentru tarile in care locuiesc si pentru disciplinele predate in universitati.

Chestionarul, gestionat de Institutul de sondare a opiniilor Ipsos MediaCT pentru furnizorul de date Thomson Reuters, are ca respondenti doar membri ai mediilor academice experimentati si cunoscuti pentru articolele publicate.

Clasamentul pe anul 2013 a fost elaborat pe baza studiilor de opinie efectuate in intervalul martie - aprilie 2012, fiind primite 16.639 de raspunsuri din 144 de tari. Au fost intervievati experti care au lucrat in mediul academic in medie 17 ani.

Exista raspunsuri echilibrate in functie de disciplinele de studiu. In 2013, cele mai multe raspunsuri (22,1 la suta) provin de la specialisti in stiinte sociale, urmate de experti in inginerie si tehnologie (21,3 la suta), stiinte fizice (18 la suta), specialisti in discipline medicale (15,4 la suta), stiinte despre viata si actualitate (12,7 la suta), specialisti in arte si stiinte umaniste (10,5 la suta).

Si raspunsurile in functie de regiuni sunt echilibrate: 33 la suta din raspunsuri provin din America de Nord, 17 la suta din Europa Occidentala, 12 la suta din Estul Asiei, zece la suta din Oceania, sase la suta din Estul Europei, cinci la suta din America de Sud si cinci la suta din Orientul Mijlociu.

Specialistii nu sunt rugati sa creeze o ierarhie a institutiilor de invatamant superior, ci sa scrie principalele 15 universitati pe care le considera cele mai bune.