Documentul, redactat de un consultant pentru biroul cabinetului britanic si datat 7 noiembrie, arata ca departamentele guvernului britanic lucreaza la peste 500 de proiecte legate de Brexit si ca ar putea fi nevoie de inca 30.000 de functionari publici pentru realizarea acestor proiecte, potrivit Agerpres.

Documentul, numit "Brexit Update", este critic la adresa sefei guvernului britanic pentru tendinta acesteia de a "a lua decizii si de a stabili detalii pentru a rezolva singura aceasta problema", au precizat marti BBC si The Times.

Cu toate acestea, nu exista inca nicio strategie privind iesirea din UE "din cauza divergentelor din cabinet", precizeaza sursa citata.

Divergente in interiorul Cabinetului May

Premierul Theresa May spera sa invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona - inceperea oficiala a procesului de doi ani pentru iesirea din UE - pana la sfarsitul lunii martie anul viitor, aminteste BBC. Corespondentul politic al postului Chris Mason, care a consultat documentul, a declarat ca acesta arata "cat de complex, ingrijorator si plin de provocari va fi procesul iesirii tarii din UE".

Documentul subliniaza ca va fi nevoie de alte sase luni inainte ca guvernul britanic sa decida exact ce doreste sa obtina in urma Brexitului sau sa se puna de acord asupra prioritatilor sale.

The Times noteaza ca documentul mentioneaza de asemenea divergente intre ministrul de externe Boris Johnson, ministrul pentru Brexit, si ministrul comertului international Liam Fox, pe de o parte, si ministrul de finante Philip Hammond si ministrul pentru mediul de afaceri Greg Clark, pe de alta parte.

"Acesta nu este un raport guvernamental si noi nu recunoastem informatiile pe care le contine", a reactionat un purtator de cuvant al premierului Theresa May. "Noi ne concentram pentru a duce la capat Brexitul si pentru a face un succes din acest proces", a mai spus oficialul britanic, noteaza Reuters.

Guvernul spune ca nu a comandat documentul

Guvernul britanic a afirmat marti dupa-amiaza ca are un plan pentru Brexit, ca reactie la comenatriile aparute dupa publicarea raportului.

 "Avem un plan. O spun fara rezerve", a declarat purtatorul de cuvant al premierului Theresa May, subliniind ca acest plan consta inclusiv in punerea in functiune a unui nou departament insarcinat "sa poarte si sa coordoneze negocierile". El a respins afirmatiile din raportul publicat de The Times si pe care guvernul afirma ca nu l-a comandat niciodata.

"Nu recunoastem nicio afirmatie continuta in acest memo pe care nu l-am solicitat, realizat pentru un birou de consultanta care incearca sa faca afaceri cu Guvernul", a adaugat ea, facand referire la Deloitte.

La randul sau, Deloitte a reactionat la sfarsitul zilei de marti, afirmand ca guvernul nu i-a comandat raportul si ca nu a primit nicio informatie pentru a-l elabora. "Aceasta era o nota destinata in principal unui public intern. Ea nu a fost comandata de biroul premierului, nici de alt departament al guvernului si ofera o parere despre sarcina care asteapta guvernul", explica Deloitte intr-un scurt comunicat.