Londra a indicat vineri că negociatorii britanici şi ai UE se vor întâlni de câte două ori pe săptămână în luna următoare pentru a revizui Acordul de retragere, pe care parlamentul britanic l-a respins de mai multe ori, în principal din cauza opoziţiei la clauza privind frontiera irlandeză, scrie Agerpres.

Aceasta necesită ca Marea Britanie să adopte câteva reguli UE pe termen nedefinit dacă nu se ajunge la un aranjament viitor pentru a menţine deschisă frontiera terestră dintre Irlanda de Nord şi Irlanda.

Marea Britanie urmează să iasă din Uniunea Europeană la 31 octombrie, iar premierul Boris Johnson a declarat că Brexitul va avea loc la această dată indiferent dacă va exista sau nu un acord cu UE.

Johnson susţine că mecanismul de backstop trebuie înlăturat pentru a convinge parlamentul să ratifice un acord cu UE.

'Toţi vrem să obţinem un acord, dar, în acest moment, nimic credibil nu a venit de la guvernul britanic în ce priveşte alternative la backstop', le-a declarat Simon Coveney reporterilor la sosirea la reuniunea de la Helsinki a miniştrilor de externe din UE. 'Nu există nicio ţară care să-şi dorească mai mult un acord decât Irlanda', a arătat el, subliniind încă că acesta 'trebuie să se bazeze pe Acordul de retragere şi trebuie să fie consecvent cu el'.

'Dacă există alternative la backstop care să facă acelaşi lucru, ei bine, atunci să le auzim. Şi dacă putem realiza un acord pe această bază, aşa să fie. Dar trebuie să fie credibil', a mai spus Coveney.

Omologii săi olandez, belgian şi luxemburghez au exprimat preocupări legate de riscul unui Brexit fără acord după ce guvernul lui Boris Johnson a anunţat suspendarea parlamentului, provocând un val de revoltă în Marea Britanie.

La sosirea la reuniunea de la Helsinki, ministrul de externe britanic Dominic Raab a calificat drept 'absurde' acuzaţiile că această manevră ar fi scandaloasă din punct de vedere constituţional.