"Este posibil un acord" in vederea mentinerii Marii Britanii in UE in cursul Consiliului European de joi si vineri? "Noi credem si speram acest lucru. Deoarece o iesire a Marii Britanii ar insemna un soc despre care este greu sa ne imaginam ce consecinte ar avea pentru Europa. (...) Un soc pentru Europa, dar mai ales un soc in ceea ce priveste modul in care lumea ar privi Europa care ar cunoaste astfel o criza", a declarat Manuel Valls.

"Speram ca acordul sa aiba loc deoarece (...) interesul Europei, interesul Frantei, interesul Marii Britanii este ca aceasta sa ramana in Uniune", a adaugat el.  

"Pachetul propus de presedintele Tusk in legatura cu Comisia Europeana contine elemente care permit avansarea si gasirea de solutii - chiar daca nu suntem inca la incheierea discutiilor - satisfacatoare pentru toata lumea", a apreciat Manuel Valls.  

Dar, a subliniat el, "Franta, si deci presedintele Republicii, va fi in particular atenta cu privire la cele doua subiecte cele mai dificile din aceasta negociere" in "relatiile intre tarile din zona euro si celelalte" si "problema liberei circulatii, principiu fundamental care nu poate fi contestat".  

"Europa trebuie sa ramana un spatiu de solidaritate intre state si nu putem sa alegem in functie de ceea ce ne convine. Europa este un intreg care poate fi adaptat, dar care nu poate fi organizat numai in functie de propriile interese, in caz contrar este incalcata o limita", a subliniat seful guvernului francez.  

La randul sau, premierul Italiei, Matteo Renzi, a declarat ca trebuie facut tot posibilul pentru a mentine Marea Britanie in interiorul UE, subiectul urmand a fi dezbatut de liderii statelor membre in Consiliul European care incepe joi seara, la Bruxelles, informeaza Reuters.  

Seful executivului italian a respins eventualele masuri care ar modifica natura zonei euro si a pietei unice europene. "Ar trebui sa acceptam tot ceea ce solicita Londra? Cu siguranta nu. Este o negociere", a subliniat el.  

Planul propus de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, va fi supus aprobarii liderilor statelor membre ale UE in cadrul summitului de joi si vineri de la Bruxelles, iar daca va trece de aceasta etapa masurile legislative concrete ce vor rezulta vor trebui sa fie votate de Parlamentul European.  

Pe langa asa-numita "frana de urgenta", ce prevede posibilitatea suspendarii ajutoarelor sociale in conditiile mentionate, planul mai prevede, in principal, si crearea unui asa-numit mecanism al "cartonasului rosu". Prin el, parlamentele tarilor membre ar putea bloca o initiativa legislativa a Comisiei Europene, daca cel putin 55% din parlamentele nationale voteaza de asemenea impotriva ei.  

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a spus ca multe dintre solicitarile britanice sunt "justificate"

"Nu este vorba doar de interesele speciale ale britanicilor in anumite chestiuni, chiar dimpotriva. Numeroase puncte sunt justificate si de inteles", a declarat ea in fata Bundestagului.

Chiar in privinta chestiunii sensibile a limitarii prestatiilor sociale pentru cetatenii din alte tari din UE, Angela Merkel si-a exprimat sprijinul fata de prim-ministrul David Cameron.  

"Aceste solicitari sunt de inteles si justificate (...) este evident ca fiecare tara membra trebuie sa-si protejeze sistemul social de abuzuri", a afirmat sefa guvernului federal german.  

"Ca si David Cameron, consider si eu necesar ca noi, in interiorul UE, sa facem mai mult in privinta competitivitatii, transparentei si a birocratiei. Germania si Marea Britanie impartasesc aceste convingeri de mai multi ani", a subliniat ea.

Potrivit Angelei Merkel, guvernul german va face tot ce ii sta in putere pentru ca "in final, nu numai Marea Britanie are de castigat, ci si Germania si intreaga Europa".  

"Este in interesul nostru ca Marea Britanie sa fie un membru puternic al unei Europe puternice", a mai afirmat cancelarul german.  

Premierul britanic David Cameron a promis un referendum privind mentinerea sau nu a tarii sale in UE. El spera sa se ajunga la un compromis in cursul summitului celor 28 de sefi de stat si de guvern din UE ce va avea loc joi si vineri la Bruxelles, ceea ce i-ar permite organizarea acestei consultari in iunie. Donald Tusk a prezentat la 2 februarie un preacord pentru a raspunde revendicarilor britanice si pentru evitarea unui 'Brexit', dar punctele de dezacord raman numeroase, de la imigratie la suveranitate politica, trecand prin guvernare economica.