Calificativul Ungariei pentru imprumuturi in valuta pe termen lung a fost confirmat la "BB+", cea mai ridicata treapta din categoria "junk", cu perspectiva stabila, a anuntat, vineri, Fitch.

Ungaria, cea mai indatorata dintre tarile din estul Uniunii Europene, a fost retrogradata la "junk" in 2012 dupa ce guvernul condus de premierul Viktor Orban a impus taxe speciale pe companii, inclusiv pe banci, pentru a acoperi deficitul bugetar.

Taxele au impins economia in recesiune in 2012 si au cauzat scaderea puternica a investitiilor. Economia si-a revenit ulterior, cresterea PIB ajungand la 3,5% in primul trimestru din acest an, cel mai puternic avans incepand din 2006.

"Motorul principal al avansului PIB a fost pana in prezent cresterea activitatii in sectorul de stat, ceea ce ridica semne de intrebare privind sustenabilitatea recuperarii. Gradul de indatorare s-a schimbat foarte putin in ultimii ani, in pofida consolidarii fiscale si a trecerii activelor fondurilor de pensii private sub controlul statului", noteaza Fitch.

Indatorarea guvernului ungar s-a situat la 84,6% din PIB la sfarsitul primului trimestru, potrivit datelor bancii centrale, chiar daca in 2010 premierul Orban a declarat "razboi datoriilor" si a nationalizat activele de 3.000 de miliarde de forinti (13,5 miliarde de dolari) ale fondurilor private de pensii, echivalentul a 10% din PIB.

Nivelul datoriilor raportat la PIB se va reduce probabil treptat daca guvernul mentine disciplina fiscala, potrivit Fitch.

Obligatiunile emise de guvernul ungar sunt evaluate cu rating "junk" si de agentiile Standard & Poor’s si Moody’s. S&P a imbunatatit in martie perspectiva calificativului Ungariei de la negativa la stabila.