O echipă a comisiei MONEYVAL a Consiliului va 'evalua eficienţa măsurilor legislative şi instituţionale' împotriva spălării de bani şi a finanţării terorismului, a anunţat Vaticanul.

Statul papal doreşte să facă paşi importanţi în direcţia transparenţei, după decenii în care banca sa, Institutul pentru Lucrările Religiei (IOR), adeptă a secretului informaţiilor, a fost considerată un paradis al spălării de bani.

Vizita Moneyval are loc în contextul efectelor unui nou scandal financiar, provocat de demisia de săptămâna trecută a cardinalului italian Angelo Becciu. Acesta a fost de fapt concediat de Papa Francisc joia trecută, după ce a fost acuzat de deturnarea unui fond papal pentru acte de caritate către o cooperativă din Sardinia, condusă de fratele său. Cardinalul atrăsese deja atenţia printr-o afacere imobiliară costisitoare la Londra, pentru care nu a fost însă anchetat, scrie Agerpres.

De anul trecut, procurorii Vaticanului au declanşat o anchetă asupra tranzacţiei respective, care a avut loc în timp ce Becciu era adjunctul şefului Secretariatului de Stat, principalul minister al statului papal. Există suspiciuni că mai mulţi intermediari au obţinut sume nejustificate, posibil cu complicitatea unor subordonaţi ai cardinalului.

Secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, a apreciat că întreaga afacere este 'netransparentă', iar Papa Francisc a afirmat anul trecut că există dovezi 'clare' de corupţie.