Executivul comunitar a explicat, intr-un comunicat, ca acordul respecta normele de ajutor de stat comunitare.

Concret, acordul stabileste modul in care TAP va construi si opera gazoductul si defineste obligatiile partilor si caracteristicile regimului fiscal special de care va beneficia incepand cu demararea activitatii comerciale.

TAP este partea europeana a Coridorului Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, care traverseaza sapte tari si urmareste conectarea pietei UE la noi surse de furnizare gaze. Cu o capacitate initiala de 10 miliarde metri cubi de gaze pe an, TAP va transporta gaze de la zacamantul Shah Deniz II din Azerbaidjan, incepand din 2020.

Gazoductul TAP, aprobat in 2013, va incepe de la frontiera elena si va trece prin Albania spre Italia, pe sub Marea Adriatica. Consortiul, cu sediul in Elvetia, este compus din BP, Socar si Snam, care detin cate 20% din actiuni, din Fluxys (19%), Enagas (16%) si Axpo (5%). Acesta va investi in total 5,6 miliarde euro, timp de cinci ani, in proiect, din care 2,3 miliarde euro in Grecia.

CE a analizat acordul dintre Grecia si consortiu deoarece regimul fiscal special ar putea da proiectului un avantaj economic fata de competitorii sai, care nu beneficiaza de o masura similara, care implica ajutoare de stat.

Executivul comunitar a analizat directivele din 2014 privind energia si protectia mediului si a concluzionat ca initiativa va contribui la diversificarea surselor de aprovizionare si a rutelor energetice, deoarece va aduce gaze din regiunea Marii Caspice si, posibil, din Orientul Mijlociu in UE. De asemenea, sustine ca va creste concurenta pe piata europeana a gazelor. Proiectul va fi finantat integral din investitii private.