Potrivit unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut pentru a noua lună consecutiv în aprilie, la 51,5 puncte, de la 51,6 puncte luna precedent.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Studiul este elocvent pentru o creştere economică trimestrială de doar 0,2%, dar sectorul industriei înregistrează cel mai semnificativ declin din 2013, iar cel al serviciilor încetineşte semnificativ", a apreciat Chris Williamson, economist şef la IHS Markit, potrivit Agerpres.

În primul trimestru din acest an, economia zonei euro a înregistrat o creştere surprinzătoare, de 0,4%, dar analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o încetinire, până la 0,3%, în perioada aprilie-iunie 2019.

Indicatorul PMI care acoperă industria serviciilor a scăzut la 52,8 puncte în aprilie, de la 53,3 puncte luna precedentă.

Datele vin după ce, luna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat că zona euro se confruntă cu o deteriorare persistentă a cererii externe, iar Banca Centrală Europeană este pregătită să amâne şi mai mult momentul în care va decide prima majorare a ratei dobânzilor, dacă va fi necesar, şi va furniza noi facilităţi de lichiditate pe termen lung băncilor.

Mario Draghi a subliniat că o încetinire temporară a economiei zonei euro nu înseamnă în mod neapărat o recesiune importantă şi a dat asigurări că BCE nu duce lipsă de instrumente şi va adopta toate acţiunile de politică monetară pe care le consideră necesare pentru a-şi îndeplini obiectivele