Lira turcească s-a depreciat în contextul îngrijorărilor faţă de o posibilă intervenţie a lui Erdogan în politica monetară şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.

Vineri, cursul s-a depreciat cu până la 18% la un moment dat, cea mai mare scădere din 2001 de la criza financiară din Turcia, scrie News.ro.

Rezultatul s-a extins şi către pieţele financiare globale, bursele europene fiind afectate în special după ce investitorii au devenit neliniştiţi cu privire la expunerea băncilor de pe continent în relaţia cu Turcia. Şi bursele americane au fost zdruncinate

În acest context, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că buna cooperare dintre Turcia şi SUA este în pericol, iar Casa Albă că se va întoarce spre "noi aliaţi", dacă ea continuă "să-i arate lipsă de respect", informează AFP, preluată de Agerpres.

În ultimele săptămâni, relaţiile între cei doi aliaţi din cadrul NATO au atins cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în special în urma încarcerării în Turcia a pastorului american Andrew Brunson, prefigurând o serie de sancţiuni.

În paginile ziarului New York Times, Erdogan a avertizat Washingtonul cu consecinţe ale acestor măsuri care ar putea determina Ankara să găsească "noi prieteni şi noi aliaţi".

"Dacă SUA nu încep să respecte suveranitatea Turciei şi să demonstreze că înţeleg pericolele cu care se confruntă naţiunea noastră, parteneriatul nostru ar putea fi în pericol", a afirmat preşedintele turc.

"Eşecul de a răsturna tendinţa actuală spre unilateralism şi lipsă de respect ne va determina să căutăm noi prieteni şi noi aliaţi", a adăugat el.

Într-un mesaj pe Twitter care anunţa creşterea tarifelor vamale la importurile de oţel şi aluminiu din Turcia, Donald Trump notase de altfel: "Relaţiile noastre cu Turcia nu sunt bune în acest moment".

În faţa devalorizării lirei, preşedintele Erdogan a denunţat vineri un "război economic" şi a invitat populaţia turcă la "luptă naţională" prin schimbul lirei turceşti în valute străine.