Autoritatea de reglementare financiara din Elvetia a cerut bancilor sa decida pana luni, 9 decembrie, daca vor participa la prima etapa a progamului convenit de guvernul de la Berna si Departamentul Justitiei de la Washington.

Bancile care adera la program vor beneficia de intelegeri prin care SUA se angajeaza sa nu inceapa actiuni in justitie impotriva institutiilor de credit daca acestea transmit informatii privind conturile clientilor americani suspectati ca evita plata taxelor prin transferul averilor in Elvetia.

Ministrul elvetian al Finantelor, Eveline Widmer-Schlumpf, va raspunde luni intrebarilor parlamentarilor, dupa doi ani si jumatate de negocieri tensionate cu Statele Unite.

Programul este disponibil unui numar de 300 de institutii de servicii financiare care nu au fost pana acum implicate in anchete ale guvernului SUA. Bancile elvetiene au fost deja nevoite sa cheltuiasca milioane de franci, costuri juridice si administrative, pentru a analiza situatia clientilor americani.

Guvernul elvetian considera ca programul voluntar reprezinta cea mai buna varianta pentru a evita anchete penale impotriva bancilor. Departamentul Justitiei din SUA a precizat insa, in luna noiembrie, ca ar putea aplica sanctiuni chiar si bancilor care adera la program, astfel ca unele institutii de credit au amanat o decizie finala.

"Toata lumea sta pe ganduri. Toti stiu ca daca se ascund vor ajunge sa inchida, dar programul nu a fost bine gandit. Este un dictat cam subtire", comenteaza pentru Bloomberg un analist financiar elvetian.

Bancile elvetiene au fost afectate semnificativ de campania guvernului american impotriva evaziunii fiscale si practicilor asociate. Peste 38.000 de americani si-au declarat averile si au repatriat banii din conturile din Elvetia in ultimii ani.

UBS, cea mai mare banca elvetiana, a cazut la intelegere in 2009 cu autoritatile americane, platind o sanctiune de 780 milioane de dolari pentru a evita un proces indelungat si costisitor. De asemenea, grupul a transmis guvernului SUA datele a 4.500 de clienti americani.

Banca privata Wegelin & Co. a fost nevoita sa se inchida in acest an, dupa ce a fost pusa sub acuzare in SUA. Activele detinute de clienti americani aflate in administrare in Elvetia au scazut cu peste 70% din 2009, la 40 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Boston Consulting Group. O parte din aceste active sunt deja plasate in vehicule aflate la dispozitia autoritatilor americane.

"Programul este abia tolerabil. Nivelul de incertitudine este foarte ridicat din cauza complexitatii si nu reprezinta o solutie definitiva", a declarat in luna noiembrie presedintele Asociatiei Bancherilor Elvetieni, Patrick Odier.

Guvernul SUA a anuntat ca va continua anchetele penale incepute impotriva a 14 banci elvetiene, printre care gigantii Credit Suisse si Julius Baer. Restul institutiilor de credit din Elvetia se pot inscrie in programul voluntar pentru a evita viitoare neplaceri.