"Vom pleca dacă este necesar", a declarat preşedintele american în faţa angajaţilor unei uzine chimice a societăţii Shell, situată în Pennsylvania.

"Ştim că ne jecmănesc de ani de zile şi asta nu se va mai întâmpla niciodată", a mai spus miliardarul republican, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Nu este pentru prima dată că preşedintele american ameninţă să părăsească organizaţia mondială pe care o considera, în timpul campaniei sale electorale, "caducă".

Vara trecută, Trump a estimat că OMC tratează "foarte prost" SUA de ani de zile. El a dat asigurări că dacă organizaţia "nu se reformează", Washingtonul "s-ar putea retrage".

La sfârşitul lui iulie, el a cerut reforme din partea OMC pentru ca aceasta să nu mai acorde un tratament de favoare ţărilor în curs de dezvoltare.

Administraţia Trump reproşează de multă vreme OMC, şi unora dintre membrii săi precum China, că abuzează de acest statut de ţară în curs de dezvoltare, care permite între altele întârzierea aplicării anumitor acorduri sau protejarea anumitor sectoare fără a se expune nemulţumirilor membrilor organizaţiei.

Declarațiile președintelui american vin pe fondul escaladării războiului comercial SUA-China, care a trimis unde de șoc în întreaga lume și a dus la căderea burselor la nivel mondial.

Marți dimineață, preţul aurului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, din cauza incertitudinilor legate conflictului comercial dintre SUA şi China, pe fondul temerilor legate de încetinirea economiei mondiale.

Analiştii de la Goldman Sachs au avertizat asupra creşterii riscului de recesiune din cauza războiului comercial dintre SUA şi China şi au înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei americane în trimestrul patru din 2019.

Bursele din întreaga lume au înregistrau în ultimele zile scăderi semnificative, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari.

Revenirea aversiunii faţă de risc a dus la majorarea cererii pentru active considerate sigure precum aurul, yenul japonez şi francul elveţian.