"Dacă nu se îmbunătăţeşte, m-aş retrage din OMC", a declarat el într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg News, scrie Agerpres.

Liderul de la Casa Albă a mai criticat şi alte dăţi OMC, despre care a susţinut că tratează "foarte rău" SUA.

El a promis că va reforma politica Statelor Unite în domeniul comercial şi a declanşat conflicte cu diferiţi parteneri economici, printre care UE, Canada şi Mexicul (în cadrul NAFTA, acordul de liber schimb în America de Nord) şi China, pentru care a introdus sau a majorat tarifele de import.

În acelaşi interviu de joi, citat şi de Reuters, Trump a respins o ofertă făcută cu câteva ore înainte de comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom. Aceasta anunţase că Uniunea Europeană ar putea renunţa la taxele asupra importului de automobile, dacă Statele Unite iau o măsură similară. Preşedintele american nu a acceptat propunerea şi a adăugat că politicile comerciale ale UE sunt "aproape la fel de rele ca ale Chinei".

"Suntem dispuşi să reducem chiar şi tarifele vamale la autoturisme la nivelul zero, dacă SUA fac acelaşi lucru. Acest lucru ar fi benefic din punct de vedere economic atât pentru noi cât şi pentru ei", a spus Cecilia Malmstrom la o reuniune a comisiei pentru comerţ din Parlamentul European.

Acţiunile constructorilor auto şi furnizorilor de componente au înregistrat în acest an unele dintre cele mai slabe performanţe din cadrul indicelui Stoxx Europe 600, care regrupează cele mai valoroase companii europene. Declaraţiile oficialului european au dus joi la creşterea cu 0,6% a indicelui Stoxx Europe 600. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de acţiunile BMW, care au atins cea mai ridicată cotaţie de după 15 iunie, în timp ce acţiunile Fiat Chrysler Automobiles NV au atins cea mai ridicată cotaţie din ultima lună.

Noi suprataxe pentru China

Totodată, preşedintele american este pregătit să amplifice tensiunile comerciale cu China, el spunând consilierilor săi că vrea să impună tarife pentru bunuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari, după o perioadă de consultări publice care se va încheia săptămâna viitoare.

Informaţia, oferită de şase surse, a exercitat presiuni asupra pieţelor financiare, provocând scăderea indicelui S&P şi a randamentului titlurilor de Trezorerie americane.

Reprezentanţii Casei Albe au refuzat să comenteze. Unele surse au spus că Trump nu a luat decizia finală.

Cele mai mari economii ale lumii au aplicat deja, reciproc, tarife pentru importuri în valoare de 50 de miliarde de dolari. Discuţiile menite să relaxeze tensiunile s-au încheiat săptămâna trecută fără rezultate notabile.

Noile tarife americane ar afecta produse de consum cum ar fi materiale pentru construcţia locuinţelor, produse tehnologice, biciclete şi îmbrăcăminte.

Perioada de consultări publice pentru această propunere urmează să se încheie pe 6 septembrie, iar Trump intenţionează să impună tarifele după acest termen, potrivit Bloomberg.