"Vor fi intrari mari pe dolar si aur pentru ca investitorii cauta in acest moment plasamente sigure", a declarat Richard Yetsenga, director de cercetare al Australia&New Zealand Banking Group.

De asemenea, UBS, cea mai mare banca din Elvetia, a aratat ca cei mai bogati clienti ai sai se vor orienta catre dolarul american, pe fondul temerilor legate de faptul ca aprecierea puternica a francului va afecta atat economia elvetiana, cat si afacerile pe care investitorii le detin.

"In general, reorientarea clientilor catre dolar si active din Statele Unite au crescut in ultimele doua-trei trimestre. Nesiguranta asociata cu aceasta miscare din Elvetia face ca preferinta pentru activele din SUA sa creasca", a afirmat Simon Smiles, director al UBS, consilier de investitii pentru clientii care detin minimum 50 de milioane de franci la UBS.

Smiles a explicat ca orientarea investitorilor catre dolar se datoreaza faptului ca SUA raman "cea mai stabila si sigura" optiune in ceea ce priveste cresterea economica si o eventuala apreciere a monedei nationale.

Francul elevetian a scazut cu aproximativ 4% vineri fata de dolar si euro, dupa ce joi s-a apreciat cu pana la 38% fata de dolar si 41% fata de euro. La 12:21, ora Romaniei, francul se tranzactiona la 1,0208 unitati pentru un euro.

Dolarul se tranzactiona la 1,1626 unitati/euro la 12:22, ora Romaniei, dupa ce pe parcursul sedintei de joi s-a apreciat cu 1,3% si a ajuns la 1,1568 unitati/euro, cel mai puternic nivel din noiembrie 2003 pana in prezent.

De altfel, analistii contactati de Bloomberg estimeaza ca moneda euro se va deprecia pana la 1,15 dolari pana la finalul acestui an.

Banca Nationala a Elvetiei a decis joi sa renunte la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, masura pe care institutia a adoptat-o in luna septembrie 2011. In urma anuntului, francul s-a apreciat puternic fata de dolar si euro, fiind tranzactionat la 92 de centime pentru un euro si 81 de centime pentru un dolar.