"Atacul contra Iukos a fost motivat politic", a subliniat Tim Osborne, directorul actionarului GMI, inconjurat de avocati, care au subliniat intr-o conferinta de presa ca aceasta decizie este fara precedent in istoria justitiei comerciale internationale.

Dupa aproape zece ani de la prabusirea Iukos, care era la acea vreme numarul unu in domeniul petrolului in Rusia, Curtea de Arbitraj a dat un verdict "istoric si unanim", la capatul a "zece ani de lupta", si-a exprimat satisfactia Emmannuel Gaillard, unul dintre avocatii GMI si altor doi reclamanti.

GMI este holdingul lui Mihail Hodorkovski, un fost oligarh si critic al Kremlinului, fostul proprietar al Iukos, incarcerat timp de zece ani si gratiat, spre surpriza generala, pe 20 decembrie de catre presedintele rus Vladimir Putin.

Hodorkovski a declarat la inceputul anului ca nu mai este parte in procedurile judiciare intentante statului rus.

Valoarea despagubirii stabilita de catre Curtea de Arbitraj de la Haga este de 20 de ori mai mare decat cea mai mare suma stabilita pana in prezent de catre aceasta instanta.

De cealalta parte, Moscova a anuntat ca Rusia va utiliza toate optiunile juridice existente pentru a-si apara pozitia.
"Partea rusa si autoritatile ce reprezinta Rusia in acest proces vor utiliza toate optiunile disponibile pentru apararea pozitiei", ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Compania Iukos a fost plasata in lichidare judiciara in urma cu zece ani, dar exista acuzatii ca a fost un proces menit sa contracareze ambitiile politice ale lui Mihail Hodorkovski.

"Este formidabil ca actionarii companiei pot obtine compensatii financiare pentru pierderi", a reactionat Hodorkovski.

Potrivit expertilor, va fi dificil ca Rusia sa conteste decizia in apel. "Decizia se va aplica, cu sau fara acordul Rusiei", avertizeaza juristul Konstantin Lukianov, citat de Itar-Tass.

"Daca Rusia va refuza sa execute voluntar decizia Curtii, tarile ce recunosc instanta de arbitraj vor trebui sa recupereze active ruse", confirma un alt specialist, Victor Gerbutov.

Hodorkovski, gratiat, dar trimis in exil, a fost comparat cu Al Capone si Bernard Madoff

Dupa ce a fost gratiat subit, lui Mihail Hodokovski i s-a indicat apoi drumul catre exil. Ca intr-un thriller de spionaj, Hodorkovski a parasit inchisoarea din nordul-vestul Rusiei in toiul noptii, iar aeronava privata l-a dus imediat in Germania.

Considerat pentru o perioada cel mai bogat si totodata cel mai influent om din Rusia, el a fost condamnat in 2005 la opt ani de detentie pentru "escrocherie si frauda fiscala", o pedeapsa majorata la 14 ani dupa un al doilea proces, in 2010, pentru "furt de petrol si spalarea"sumei de 23,5 miliarde de dolari”.

Unii activisti in domeniul drepturilor omului si numerosi observatori straini considera ca Hodorkovski, in varsta de 50 de ani, a fost victima unei reglari de conturi organizate de catre Vladimir Putin. Condamnat pentru ca si-a afisat independenta si ambitiile politice, el a devenit simbolul derivei autoritariste a Rusiei.

Insa, in opinia lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski este un escroc. "Locul unui hot este la inchisoare", a repetat in multe randuri presedintele rus, subliniind ca "crimele" comise au fost "dovedite".

Putin l-a acuzat, de asemenea, ca are mainile patate de sange, comparandu-l totodata cu mafiotul Al Capone si cu verosul escroc american Bernard Madoff.

Provenind dintr-o familie modesta de ingineri, Mihail Hodorkovski studiaza chimia si economia, dupa care se lanseaza in afaceri. In perioada sovietica, este membru al Tineretului Comunist (Komsomol) si isi creeaza legaturi in cadrul instantelor partidului unic.

Inainte de prabusirea fostei Uniuni Sovietice (decembrie 1991), el fondeaza, la varsta de 26 de ani, Banca Menatep, care-i permite sa preia controlul, in conditii netransparente, asupra companiei Iukos. In plus, ocupa, pentru o scurta perioada de timp, postul de ministru al Energiei, in 1993.

La inceputul anilor 2000, Mihail Hodorkovski schimba strategia si devine cel mai important oligarh din Rusia care opteaza pentru un management de tip occidental, devenind un model pentru investitori.

Ia in calcul, in acest context, un parteneriat intre Iukos si gigantul american ExxonMobil, ajuta din punct de vedere financiar opozitia rusa si injecteaza milioane de dolari in programe de sustinere a societatii civile.

Impulsionat de boomul de pe piata petroliera, Iukos devine numarul unu la nivelul sectorului in Rusia, iar Mihail Hodorkovski devine cel mai bogat om din tara, cu o avere estimata la aproximativ 15 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

Decaderea unui oligarh care indrazneste sa se ridice impotriva lui Putin

La inceputul lui 2003, o intalnire la Kremlin intre aproximativ 20 de oligarhi si presedintele Putin se transforma intr-o adevarata furtuna.

Mihail Hodorkovski, singurul dintre participnatii la aceasta reuniune care nu purta cravata, indeamna la actiune impotriva coruptiei la varful statului si citeaza ca exemplu apropiati ai lui Putin.

Acesta din urma ii replica: "Domnule Hodorkovski, sunteti sigur ca sunteti in regula cu fiscul?". "Absolut", ii raspunde Hodorkovski. "Ei, bine, vom vedea", spune Putin intr-o tacere glaciala.

Pe 25 octombrie 2003, Mihail Hodorkovski este arestat pe aeroportul din Novosibirsk (Siberia), unde avionul sau se oprise pentru o escala tehnica, este inculpat pentru escrocherie la scara mare si evaziune fiscala.

Dupa doua procese si peste zece ani petrecuti in urma gratiilor, el urma sa iasa din inchisoare in august 2014, dupa ispasirea pedepsei. A fost gratiat, in mod surprinzator, de presedintele Putin, in decembrie 2013.