RBS a cumpărat National Westminster Bank în anul 2000, brand care este mult mai popular în sondajele de opinie privind satisfacţia clienţilor din Marea Britanie, transmite Bloomberg.

Cu toate acestea, numele Royal Bank of Scotland va fi folosit în continuare în Scoţia.

Noul şef al băncii britanice, Alison Rose, a anunţat măsuri de eficientizare, inclusiv prin reducerea costurilor şi a activităţii diviziei de investiţii bancare, şi a revizuit în scădere ţintele de profit.

Anul trecut, RBS a renunţat la 3.000 de angajaţi, dar, pentru acest an, Rose nu a dorit să dea publicităţii estimări privind concedierile.

Rose, care l-a înlocuit în noiembrie pe fostul director general Ross McEwan, devine prima femeie care conduce una dintre cele mai vechi bănci din Marea Britanie. Ea a început ca stagiară la RBS şi a lucrat în bancă peste 27 de ani.

Rose speră că schimbarea numelui va ajuta la reabilitarea imaginii instituţiei, după ani de turbulenţe. În timpul crizei financiare din 2008, Guvernul de la Londra a cheltuit peste 45 de miliarde de lire sterline pentru a salva Royal Bank of Scotland.

Vineri dimineaţă, acţiunile RBS înregistrau un declin de 6% la Bursa de la Londra.

Banca a raportat un profit înainte de taxe de 4,2 miliarde de lire sterline în 2019, în creştere cu 24% faţă de 2018 şi peste estimările analiştilor.

"Performanţa noastră nu a atins încă potenţialul care există în această bancă. Putem obţine rezultate mult mai bune", a afirmat vineri şeful RBS.

În anul 2000, fosta National Westminster Bank a acceptat o ofertă de la RBS, în valoare de aproximativ 33 de miliarde de dolari la acel moment. Acea preluare a făcut parte din procesul construirii unui gigant bancar, care a culminat în 2007 cu achiziţionarea băncii olandeze ABN Amro şi naţionalizarea RBS în 2008.