Ciprul a incheiat programul fara a retrage toate fondurile disponibile, semn al relansarii economiei.

Sistemul bancar cipriot s-a consolidat, cresterea economiei prinde avant si perspectiva fiscala a tarii s-a imbunatatit, a estimat joi Comisia Europeana.

Ciprul a implementat programul de asistenta financiara cu o determinare clara si rezultate pozitive: stabilitatea financiara a fost restabilita, somajul este in scadere, iar cresterea economiei este asteptata sa continue in urmatorii ani, a afirmat vicepresedintele Comisiei Europene si comisar european pentru moneda euro si dialog social, Valdis Dombrovskis.

Klaus Regling, seful Mecanismului European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro -, a apreciat ca iesirea Ciprului din programul de asistenta financiara este o realizare majora.

In ultimii trei ani, Ciprul si-a revenit din recesiune si a ajuns la o crestere sustenabila. Nicosia a accesat numai 70% din banii alocati, iar aproximativ 2,7 miliarde de euro nu au fost utilizati. Totusi, a avertizat seful ESM, dificultatile raman si in viitor si sunt necesare noi masuri.

Ciprul urmeaza exemplul Portugaliei si Irlandei care au incheiat cu succes programele de asistenta financiara.

Separat, Oficiul de Statistica a anuntat, joi, ca veniturile din turism au crescut cu 2,5% in ianuarie, la 29,1 milioane de euro, in timp ce numarul turistilor a urcat cu 16%.

Dupa negocieri indelungate, reprezentantii FMI, CE si BCE au acceptat, la finele lunii martie 2013, sa acorde Ciprului un imprumut de 10 miliarde de euro, in schimbul unui plan de masuri economice (cresteri de impozite, privatizari etc.) si al restructurarii drastice a sectorului sau financiar.