Cu o datorie publica de 200% din Produsul Intern Brut de 5.000 de miliarde de dolari, guvernul japonez trebuie sa "mearga pe sarma" pentru a reusi sa finanteze cel mai mare program de reconstructie de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial fara a pune prea multa presiune pe situatia financiara a tarii si fara a bloca economia, aflata oricum intr-o faza fragila de revenire.

Ministrul japonez al Finantelor, Jun Azumi, a declarat vineri ca guvernul va prezenta in cursul zilei propunerile privind finantarea reconstructiei.

Politicienii vor avea de ales dintre doua-trei variante in privinta cresterii taxelor, inainte de elaborarea celei de-a treia suplimentari a bugetului de stat efectuata in scopul reconstructiei regiunii de nord-est, lovita puternic de dezastru.

Guvernul a aprobat deja doua suplimentari ale bugetului in valoare totala de 6.000 miliarde yeni (78 miliarde de dolari) si intentioneaza sa investeasca alte 13.000 miliarde yeni in urmatorii cinci ani.

Chiar daca Japonia are cea mai mare datorie de stat din lume ca procent din PIB, piata obligatiunilor guvernamentale, dominata de investitori locali, nu da semne de stres. Randamentul titlurilor cu maturitatea la 10 ani este de doar 1%, fata de circa 2% pentru titlurile de Trezorerie SUA cu aceeasi scadenta.