Daca analistii financiari ar fi petrecut mai mult timp admirand o fresca a lui Michelangelo sau citind Dante in loc sa studieze tabele, poate nu ar fi declansat infernul care s-a abatut asupra pietei obligatiunilor Italiei in 2011, scrie cotidianul britanic Financial Times despre notificarea transmisa de autoritatile italiene, scrie Mediafax.

Standard & Poor's (S&P) a informat ca a fost instiintata de Curtea de Conturi ca institutia italiana ar putea pretinde despagubiri de pana la 234 de miliarde de euro de la S&P, Fitch si Moody's din cauza deciziilor adoptate de cele trei agentii de rating.

Suma uriasa, complet nejustificata in opinia S&P, este legata de retrogradarea succesiva a ratingului statului italian in contextul intensificarii crizei din zona euro in 2011.

"S&P nu a indicat niciodata in deciziile de rating istoria, arta sau peisajele (Italiei, n.r.) care, fiind recunoscute universal, reprezinta baza fortei economice a tarii", a transmis Curtea de Conturi, notificand totodata S&P ca analizeaza deschiderea unui proces.

Un oficial italian a confirmat investigatia care vizeaza S&P, Moody's si Fitch si a declarat ca procurorul responsabil de caz va anunta detalii suplimentare la 19 februarie.

Potrivit unor informatii anterioare, Curtea de Conturi a investigat daca rapoarte considerate superficiale ale agentiilor de rating au contribuit la agravarea unei crize a datoriei Italiei, fortand guvernul de la Roma sa adopte masuri de urgenta.

Chiar daca cererea de despagubiri nu este certa, amploarea acestora si avertismentul reflecta nemultumirea din cercurile politice europene privind rolul agentiilor de rating in criza datoriilor din zona euro.

Perspectiva unor retrogradari a cauzat vanzarea masiva a obligatiunilor unor tari precum Spania si Italia si cresterea dobanzilor cerute de investitori la noi imprumuturi.

Un proces de 234 miliarde de euro ar depasi despagubirile cerute pana in prezent agentiilor de rating pentru decizii luate inaintea si in timpul crizei financiare.

Investitori privati au acuzat agentiile de evaluare financiara ca au acordat calificative exagerate inaintea crizei, in timp ce statul american a deschis un proces impotriva S&P pentru 5 miliarde de dolari, din cauza unor ratinguri nejustificate pentru anumite categorii de instrumentre fianciare.