Motivul este ca localnicii au inceput sa se planga de cresterea prea mare a numarului de locuinte de vacanta inchiriate, ceea ce a dus la tot mai putine case disponibile pe piata imobiliara.

Urmarea a fost o urcare considerabila a pretului la chirii intr-un oras altadata cunoscut pentru accesibilitatea sa din acest punct de vedere.

Si tot localnicii s-au plans de influxul de turisti, atrasi de cluburile de noapte ieftine si populare, desi asta s-a tradus anul acesta in suma record de 26 milioane de dolari incasata de pe urma lor.

“Am venit cu aceasta lege pentru a nu mai exista acesta crestere scapata de sub control pe piata imobiliara”, a spus Michael Muller, unul dintre edilii orasului, pentru ziarul Berliner Zeitung.

Criticii sustin insa ca decizia nu va avea niciun efect asupra preturilor, acestea urcand din cauza incapacitatii guvernului de a incuraja constructiile noi.

Dupa o perioada neagra ce a urmat caderii zidului, in 1989, capitala Germaniei este in sfarsit infloritoare. Astfel, orasul pe care primarul Klaus Wowereit il numea in 2004 “sarac, dar sexy” ar putea sa isi achite in curand toate datoriile.

Cei care se opun insa noii legi spun ca aceasta nu va functiona decat ca o frana in procesul de recuperare. Industria de turism a dus la crearea a 30.000 de noi locuri de munca numai anul acesta. In acelasi interval, au fost infiintate 32.400 de noi business-uri.

Reprezenantii Airbnb, unul dintre site-urile afectate, sustin ca numai vizitatorii care au ajuns prin intermediul lor in oras au generat incasari de peste 130 de milioane de dolari in decursul unul singur an. Dar altii sunt de parere ca aceasta crestere a preturilor ameninta sa schimbe fata orasului, care in perioada recenta a atras o populatie boema si creativa. Pana de curand, orasul era unul atat de ieftin si chiriile atat de mici, incat artistii care se stabileau aici nu prea aveau nevoie de o slujba pentru a supravietui.

Anul acesta, chiriile au crescut cu 8 procente, mai mult decat in oricare alt oras din tara, potrivit Institutului german de cercetare economica. Dar, in ciuda acestor cresteri, costul pe metru patrat in apartamentele din Berlin ramane la aproaximativ o treime fata de cele practicate in Hamburg sau Munchen.

Desi tinta guvernului este ca, in decurs de doi ani, sa arunce inapoi pe piata 12.000 de apartamente, multi sustin ca din totalul de 1,9 milioane de locuinte din Berlin (dintre care 1,6 milioane sunt inchiriate), aceasta cifra nu reprezinta mai nimic.