Măsura, care a fost anunţată de ani de zile şi amânată în mod constant, este menită să facă economia cubaneză mai uşor de înţeles pentru investitorii străini.

"Considerăm că sunt îndeplinite condiţiile pentru a anunţa începerea acestei reforme de la 1 ianuarie 2021, cu un curs de schimb unic de 24 de pesos cubanezi pentru un dolar", a anunţat preşedintele cubanez într-o intervenţie televizată, în care a apărut alături de fostul preşedinte şi prim-secretar al Partidului Comunist, Raul Castro.

"Amintim importanţa acestei sarcini care ne va aduce ţara în cele mai bune condiţii pentru transformările de care are nevoie actualizarea modelului nostru economic", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Liderul comunist a recunoscut că aceasta este "una din cele mai complexe sarcini" cu care se confruntă Cuba, afectată deja de "efectele înăspririi embargoului (american), situaţia pandemiei de COVID-19, criza economică internaţională şi impactul asupra economiei noastre".

În realitate, acest proces amânat de ani de zile în aşteptarea celui mai potrivit moment, începe în cele din urmă în cel mai defavorabil context în care economia cubaneză se aşteaptă la o contracţie de 8%, conform previziunilor comisiei Cepal, comisia economică a ONU pentru America Latină.

Reforma va elimina peso-ul cubanez convertibil (CUC), aliniat cu dolarul american şi lansat în 1994 pentru a însoţi şi ulterior a înlocui această deviză. Va rămâne doar peso-ul cubanez (CUP), care valorează de 24 de ori mai puţin.

Această unificare are loc în contextul în care autorităţile cubaneze au reintrodus dolarul în octombrie 2019, odată cu deschiderea magazinelor de electrocasnice şi produse alimentare unde se poate plăti doar în dolari.

Întreprinderile de stat, care beneficiază de o rată de conversie mai redusă a CUP faţă de dolar, se vor confrunta cu o creştere a costurilor de producţie şi, prin urmare, cu o creştere a preţurilor.

Guvernul de la Havana a anunţat deja că va creşte semnificativ salariile pentru a compensa inflaţia ridicată care este de aşteptat să se producă.

Citește și:


Amintiri din socialismul nostru. Diferența dintre fosta Românie comunistă și Cuba de azi. La Havana este permis să faci bișniță și să-ți închiriezi casa străinilor