Poliţia a publicat imagini cu doi suspecţi care au pătruns într-un depozit din Ilford în seara zilei de 11 iunie şi au furat doar o cutie de 10 kilograme din acest condiment scump.

Şofranul valorează mai mult decât greutatea lui în aur, în parte din cauza muncii necesare pentru recoltare, a explicat Poliţia Metropolitană din Londra, scrie News.ro.

Deocamdată nu au fost făcute arestări în acest furt, dar ofiţerul care investighează cazul, sergentul Laura Mills, a făcut apel la toţi cei care au informaţii să contacteze poliţia.

Acesta este mijlocul de trai al cuiva, iar acest furt îi va afecta cu siguranţă afacerea. Victimele sunt furioase şi supărate să cineva le-a făcut acest lucru. Este important ca cei care sunt responsabili să fie prinşi, iar condimentul să revină la proprietarul lor de drept”, a spus Mills.

Denumit “aurul roşu”, şofranul se vinde şi cu 30.000 de euro kilogramul şi este, practic, cel mai scump condiment din lume. Marii jucători din domeniu sunt Spania şi India care produc împreună 240 de tone pe an, adică 80% din producţia mondială.


Un kilogram de şofran se obţine din cel puţin 130.000 de flori, dar uneori este nevoie şi de 250.000. În funcţie de cât de pur este condimentul obţinut, un kilogram costa între 5.000 şi 30.000 de euro.

Pentru că este extrem de scump ajunge de multe ori să fie contrafăcut. Cel mai des falsificat este cel vândut sub formă de pulbere. În acesta speculanţii adaugă mirodenii precum şofrănelul, ca să îi crească greutatea.

În bucătăriile restaurantelor, şofranul se foloseşte la condimentarea supelor de peşte şi a felurilor pe bază de orez. Sosurile şi chiar pâinea au un gust mai plăcut datorită lui, dar trebuie folosit totuşi cu moderaţie, din cauza aromei amărui. 

Cei mai mari consumatori de şofran sunt arabii, care îl folosesc în mâncărurile din miel, oaie şi pui. În Franţa este indispensabil pentru bouillabaisse, în Italia pentru risotto şi în Spania pentru paella.

Pe lângă efectul lui aromatizant, şofranul este şi un bun stimulator digestiv şi chiar un afrodisiac. Planta se foloseşte inclusiv în industria cosmetic, cel mai des în compoziția cremelor antirid.