Gazprombank susţine că PDVSA nu a deschis recent noi conturi la banca rusă, scrie News.ro.

Această decizie a PDSVA a venit după ce SUA au impus, pe 28 ianuarie, noi sancţiuni financiare dure, cu scopul de a bloca accesul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro la câştigurile ţării de pe urma petrolului.

Susţinătorii liderului opoziţiei, Juan Guaido, autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei, au spus recent că un fond va fi înfiinţat pentru a accepta veniturile din vânzarea petrolului venezuelean.

Statele Unite şi alte peste zece ţări, între care Germania, Spania şi Marea Britanie, au recunoscut legitimitatea lui Guaido ca şef de stat. Maduro a spus despre opozantul său că este o marionetă a SUA care caută să dea o lovitură de stat.

PDVSA a început să pună presiune pe partenerii săi străini care deţin părţi în uniuni de companii din zona principală de producţie Orinoco să decidă oficial dacă vor continua cu proiectele, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.

Între partenerii asociaţiilor de tip joint venture se numără Equinor ASA (Norvegia), Chevron Corp (SUA) şi Total SA (Franţa).

„Vrem să vă anunţăm oficial noile instrucţiuni bancare pentru a face plăţi în dolari americani sau euro”, a transmis Fernando De Quintal, vicepreşedinte al PDVSA, într-o scrisoare datată 8 februarie destinată unităţii care supervizează asociaţiile de companii.

După prima rundă de sancţiuni financiare impuse Venezuelei în 2017, acestea au reuşit să îşi menţină conturile în Statele Unite şi Europa. PDVSA a folosit şi bănci corespondente în SUA şi Europa pentru a muta banii în conturi din China.

Compania venezueleană şi-a anunţat clienţii, în urmă cu câteva săptămâni, legat de noile instrucţiuni bancare şi a început mutarea conturilor. Decizia a fost luată în mijlocul tensiunilor cu anumiţi parteneri care şi-au retras personalul de la Caracas începând cu luna ianuarie, când au fost impuse sancţiuni de către SUA.

Sancţiunile au impus companiilor petroliere americane care activau în Venezuela, inclusiv Chevron şi Halliburton Co, Baker Hughes al General Electric Co şi Schlumberger NV, un termen limită pentru a-şi întrerupe toate operaţiunile în ţara sud-americană.

Uniunea Europeană şi-a încurajat membrii să recunoască guvernul temporar condus de Guaido până ce vor avea loc alegeri. Europa a mai spus că poate impune sancţiuni prin care să îi interzică lui Maduro să aibă acces la veniturile din petrol.

Maduro a controlat colapsul economic din ţara membră OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), care a dus la exodul a aproximativ 3 milioane de venezueleni.