Gunoiul pe care il aruncam contine aur. Aceasta nu este o figura de stil. Aur in valoare de milioane de dolari zace in gropile de gunoi din toata lumea, metalul pretios fiind ascuns in componentele electronicelor uzate.

Odata cu cererea tot mai mare pentru electronice, productia de gadgeturi a crescut si ea. Folosind niste tehnici de reciclare speciale, aceste metale pot fi recuperate si repuse in vanzare, contra unor profituri insemnate, intr-un proces care poarta numele de “minerit urban”.

Iata o serie de date interesante, stranse de Global e-Sustainability Initiative, despre acest proces:

- La nivel mondial, in electronicele de pretutindeni se gasesc 320 tone de aur, in valoare de 16 miliarde de dolari si 7.500 tone de argint in valoare de cinci miliarde de dolari.

- Aur si argint in valoare de 21 miliade de dolari este folosit in fiecare an pentru a produce dispozitive electronice.

- Recuperarea metalelor pretioase din deseurile electronice se poate dovedi de 50 de ori mai profitabila decat orice alta forma clasica de minerit.

- Din o mie de metri cubi de deseuri electronice se pot recupera intre 300 si 400 grame de aur.

- La nivel mondial, pana la 50 milioane de tone de electronice sunt aruncate la gunoi in fiecare an.

- In 2010, au fost aruncate 152 milioane de dispozitive mobile, 82 milioane de tastaturi si mouse-uri, 51 milioane de computere, 35 milioane de monitoare, 33 milioane de dispozitive de copiere si 28 milioane de televizoare.

- Cel mai mare centru de procesare a deseurilor electronice se gaseste in Guiyou, China. Aici se proceseaza anual 1,5 milioane de tone de astfel de gunoaie, generand castiguri de 75 de milioane de dolari.