Conform datelor publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), comenzile interne au scăzut cu 22,3% iar cele externe cu 28,1%, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin în ansamblu de 19,7%. În martie, cererea pentru bunuri "Made in Germany" a înregistrat un recul de 15%.

În ritm anual, comenzile industriale au scăzut cu 36,6% în aprilie. "Estimările de până acum oferă puţine speranţe pentru redresare a comenzilor în mai", a apreciat economistul Ralph Solveen de la Commerzbank.

În aprilie, cel mai semnificativ declin, de 30,6%, s-a înregistrat la comenzile din zona euro.

"Pe fondul relaxării graduale a restricţiilor, este posibil să fi depăşit cel mai dificil nivel al scăderii activităţii industriale", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, potrivit Agerpres.

Un studiu publicat vineri de Institutul Economic Ifo arată că jumătate din companiile germane şi-au amânat investiţiile în mai iar 28% şi-au anulat proiectele de investiţii din cauza efectelor epidemiei.

"Aceste cifre sunt îngrijorătoare pentru dezvoltarea pe termen lung a economiei", a avertizat Klaus Wohlrabe, autorul raportului Ifo.

Bundesbank: Economia germană se va contracta semnificativ în acest an

În acest context, banca centrală a Germaniei (Bundesbank) a anunțat, vineri, că economia țării se va contracta semnificativ în acest an şi ar putea avea nevoie de doi ani pentru a recupera terenul pierdut, a previzionat vineri), alăturându-se celor care estimează doar o redresare lentă din recesiunea provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Cea mai mare economie europeană se va contracta cu 7,1% în 2020, apoi va creşte cu 3,2% în 2021 şi cu 3,8% în 2022, arată prognoza Bundesbank, după ce miercuri cancelarul Angela Merkel a anunţat un plan de stimulare de 130 de miliarde de euro pentru perioada 2020 - 2021.

Acest program se adaugă imensului plan de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în perioada de vârf a pandemiei, şi care prevede ajutoare pentru firme şi împrumuturi garantate de stat în valoare de miliarde de euro.

Estimările Bundesbank sunt în linie cu cele ale analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, care se aşteaptă în acest an la un declin al PIB-ului între 6% şi 7%.

"Finanţele publice au o contribuţie semnificativă la stabilizare. Noile măsuri sunt adecvate în actuala situaţie şi am o evaluare pozitivă asupra programului economic adoptate de Guvern pentru stimularea economiei", a afirmat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

Datele Bundesbank vin la o zi după ce Banca Centrală Europenă (BCE) a anunţat că se aşteaptă ca economia zonei euro să se contracte cu 8,7% în 2020 şi apoi să crească cu 5,2% în 2021 şi cu 3,3% în 2022. Anterior BCE previzionase un avans de 0,8% anul acesta.