Scăderea vine după ce compania britanică şi-a revizuit estimările de profit pentru a doua oară în decursul ultimelor cinci luni, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

De La Rue, companie care tipăreşte aproximativ şapte miliarde de bancnote şi 15 milioane de paşapoarte pe an, a avertizat că profitul său anual va fi semnificativ mai mic decât aşteptările pieţei.

Potrivit companiei, rezultatele pe primele şase luni este posibil să fie de ordinul câtorva milioane de lire comparativ cu 17 milioane lire sterline (22 milioane dolari) în perioada similară a anului trecut.

Imediat după acest anunţ, acţiunile De La Rue s-au prăbuşit cu 30% până la 131,6 pence per titlu, cea mai scăzută cotaţie din ultimii 21 de ani, ceea ce conferă companiei o capitalizare bursieră de 137 milioane lire sterline (177 milioane dolari).

Acesta este al doilea avertisment de profit lansat de compania britanică în acest an, după cel din luna mai, care a fost urmat atunci de schimbarea directorului general. Noul CEO, Clive Vacher, este un specialist în relansarea companiilor cu probleme şi urmează să prezinte rezultatele pe primele şase luni în data de 26 noiembrie.

Compania britanică a fost afectată în acest an de competiţia crescută pe piaţa tipăririi de bancnote precum şi de pierderea unui contract important care viza tipărirea de paşapoarte britanice după Brexit în faţa unui rival franco-german. De asemenea, De La Rue este vizată de o investigaţie a autorităţilor britanice care vizează un posibil act de corupţie în Sudanul de Sud.

Anul trecut, premierul de atunci al Marii Britanii, Theresa May, declara că, de îndată ce va părăsi Uniunea Europeană, ţara sa îşi va schimba actualele paşapoarte, de culoare vişinie şi realizate de firma britanică De La Rue, şi va avea paşapoarte albastre, aşa cum au fost cele dinaintea aderării la UE.

Licitația pentru tipărirea noilor pașapoarte fost câștigată de firma franco-germană Gemalto, situație care a atras critici din partea unor politicieni şi a presei britanice.

Compania britanică De La Rue a declarat initial că va contesta licitația, însă a renunțat ulterior, susținând că nu va mai contesta decizia guvernului britanic de a produce în Franţa primele paşapoarte albastre britanice din perioada post-Brexit, un simbol al independenţei pentru mulţi britanici care au susţinut ieşirea ţării lor din blocul comunitar.