Înainte de pandemia Covid-19, economia cehă se bucura de o creştere economică mai mare decât majoritatea statelor din UE, datorită politicilor economice solide, deschiderii faţă de investiţiile străine directe şi lanţurilor valorice globale care au contribuit la ridicarea productivităţii, a ocupării forţei de muncă, a salariilor şi a nivelului de trai, după cum a menţionat OCDE într-un raport de ţară în decembrie.

Din această sumă, 216,5 miliarde de coroane au reprezentat cheltuieli pentru combaterea coronavirusului, inclusiv compensarea companiilor, a angajaţilor şi a altor persoane.

Guvernul a majorat, de asemenea, investiţiile până la o valoare de 173 miliarde CZK, mai mari cu 34 miliarde coroane comparativ cu 2019. Este cel mai mare deficit atins de la înfiinţarea Republicii Cehe.

Dar, în timp ce Cehia îşi poate permite să gestioneze un deficit bugetar mai bun decât majoritatea statelor membre, cheltuielile guvernului în timpul crizei au fost oarecum direcţionate greşit, a declarat Lukáš Kovanda, economist şef la Trinity Bank şi membru al Consiliului Economic Naţional, pentru Radio Cehia.

”După cum s-a menţionat adesea, este absolut cel mai mare deficit din istoria ţării. Nu putem fi mulţumiţi de situaţie, dar condiţiile au meritat acţiunile. Toate economiile avansate au datorii. Deci, acest lucru nu este nimic extraordinar, ci mai degrabă o restructurare a datoriilor. Totuşi, cred că ar fi trebuit să se facă altfel. De exemplu, mai mulţi bani de la casele de stat s-au cheltuit pe măştile pentru pensionari decât pentru compensaţia muncitorilor liber profesionişti. Pur şi simplu a atras mai multă atenţie. Şi, deşi pensionarii au fost grav afectaţi de izolare, lucrătorii independenţi au suferit mai mult”, a spus el, potrivit News.ro.

Cu toate acestea, deficitul a fost încă mai mic decât maximul de 500 miliarde coroane aprobat de Parlament.