Reclamantii au afirmat ca actioneaza in numele a circa 55.000 de fosti actionari spoliati. Ei cereau despagubiri mult mai mari din partea Moscovei - aproape 38 de miliarde de euro, in cadrul acestei proceduri pe care CEDO a solutionat-o pe fond in septembrie 2011.

La acea data, Curtea a apreciat ca anumite puncte ale procedurii fiscale initiate impotriva Iukos au adus atingere drepturilor sale fundamentale, insa si-a amanat decizia privind despagubirile datorate de Moscova.

CEDO a refuzat insa sa ia in considerare ca Kremlinul a impins in mod intentionat spre faliment, in 2007, societatea opozantului Mihail Hodorkovski, o analiza pe care Rusia a salutat-o atunci.

Decizia de joi, care poate fi atacata prin apel, intervine in conditiile in care Rusia a fost condamnata luni de un alt tribunal international, Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga, sa plateasca suma de 50 de miliarde de dolari despagubiri actionarilor companiei petroliere Iukos, in contul activelor expropriate.

Ministerul rus al Justitiei: “Decizia CEDO este injusta si partinitoare”

In replica, Ministerul rus al Justitiei a apreciat ca decizia CEDO este injusta si partinitoare. "Ministerul Justitiei din Rusia nu considera aceasta decizie un exemplu de abordare justa si impartiala a evaluarii elementelor juridice si faptice", a afirmat ministerul intr-un comunicat.

Ministerul aminteste ca decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) poate face obiectul unui apel in termen de trei luni, fara a preciza daca Rusia intentioneaza sa actioneze in acest sens.

Fostul oligarh si critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, proprietarul Iukos inaintea desfiintarii societatii, a declarat in mai multe randuri ca nu intentioneaza sa ceara daune.

Hodorkovski "nu are nicio revendicare pe fondurile anuntate de tribunalele europene in favoarea actionarilor Iukos, inclusiv in ceea ce priveste decizia data astazi de CEDO", a declarat joi, pentru agentia Interfax, purtatoarea sa de cuvant, Olga Pispanen.

Leonid Nevzlin, fost asociat si om de incredere al lui Mihail Hodorkovski, a apreciat la randul sau ca aceasta decizie nu va schimba cu nimic politica autoritatilor ruse.

"Autoritatile va trebui sa plateasca, vor suporta prejudiciul, dar nici Vladimir Putin, nici (presedintele Rosneft) Igor Secin nu vor schimba" politica, a declarat el la postul de radio Ecoul Moscovei.

Rusia a mai fost condamnata luni de un alt tribunal international, Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga, sa plateasca suma de 50 de miliarde de dolari despagubiri actionarilor companiei petroliere Iukos, in contul activelor expropriate.