Producţia industrială este puternic afectată de războiul comercial dintre SUA şi China, scrie Bloomberg, preluat de Agerpres.

Economia germană a înregistrat un declin de 0,1% în trimestrul doi din 2019, după o creştere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunţat miercuri Oficiul federal de statistică (Destatis). Datele sunt în linie cu estimările analiştilor.

Cancelarul Angela Merkel avertiza marţi că ţara trece printr-o "fază dificilă", însă nu consideră că este nevoie de măsuri speciale.

Guvernul cancelarului Angela Merkel încă mai crede că economia Germaniei va creşte uşor în acest an, chiar dacă s-a contractat în trimestrul doi din 2019, a anunţat un purtător de cuvânt, adăugând că Executivul nu consideră că sunt necesare noi măsuri de stimulare.

"Aşa cum a subliniat deja cancelarul, în prezent Guvernul nu apreciază că ar fi necesare noi măsuri de stabilizare a economiei - politica fiscală este deja expansivă", a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului de la Berlin.

Şi ministrul Economiei, Peter Altmaier, a dat asigurări că Germania nu este încă în recesiune, pe care ar putea să o evite dacă se iau măsurile adecvate.

Declinul celei mai mari economii europene afectează semnificativ ritmul de creştere al regiunii. În majoritatea statelor din zona euro, inclusiv Franţa şi Spania, creşterea încetineşte, în timp ce Italia este aproape de recesiune.

Industria germană a fost puternic afectată de înrăutăţirea temerilor privind comerţul global şi creşterea mai slabă a economiei mondiale, care a redus cererea pentru bunuri "made in Germany".

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,4% în trimestrul doi din 2019, după un avans de 0,7% în precedentele trei luni, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,1%.

"Evoluţia comerţului extern a încetinit economia deoarece exporturile au înregistrat un declin trimestrial mai accentuat decât importurile". Contribuţiile pozitive au venit din partea cererii pe plan intern, în urma creşterii în trimestrul doi din 2019 a consumului gospodăriilor şi a cheltuielilor guvernamentale, se arată în comunicatul Destatis.

Şi sectorul construcţiilor a scăzut în perioada aprilie-iunie 2019, după creşterea din primul trimestru datorată vremii favorabile.

"Este greu de estimat o îmbunătăţire a economiei germane în semestrul doi din 2019 deoarece există multe incertitudini pentru exportatori. Pe lângă temerile provocate de Brexit, economia este afectată de războiul comercial dintre SUA şi China şi posibila impunere de către administraţia Trump a unor tarife vamale la importurile de maşini din UE", a avertizat Andreas Rees, analist la UniCredit.

Dacă evoluţia economiei Germaniei se va înrăutăţi şi mai mult, vor creşte presiunile asupra Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a oferi mai multe măsuri în vederea stimulării creşterii economiei zonei euro.

Germania a fost mult timp motorul economic al zonei euro, însă, la finele anului trecut, a evitat la limită intrarea în recesiune şi, pe ansamblul anului 2018, a înregistrat cel mai slab ritm de creştere din ultimii cinci ani.

Analiştii apreciază că PIB-ului Germaniei scade deoarece exportatorii sunt afectaţi de cererea globală mai slabă, disputele comerciale dintre SUA şi China şi Brexit. Aceste riscuri externe sunt parţial compensate de majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă şi de ratele scăzute ale dobânzilor.