În condiţiile în care şcolile şi magazinele rămân deschise, iar restricţiile afectează restaurantele şi industria hotelieră, Germania a adoptat până acum o abordare mai suplă decât unii dintre vecinii săi europeni. Cu toate acestea, prima economie europeană ar urma să aibă de suferit de pe urma unei cereri mai slabe de peste hotare.

"Performanţa economică totală ar putea stagna, şi chiar scădea, după o creştere foarte viguroasă în cursul verii", precizează Bundesbank în ultimul său raport lunar, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, Banca Centrală a Germaniei subliniază că o cădere economică similară cu cea înregistrată în primăvară este puţin probabilă iar progresele înregistrate în dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 cresc şansele ca "în curând" să fie găsit un echilibru între ţinerea sub control a virusului şi menţinerea deschisă a economiei.

Potrivit unor documente consultate de Reuters, cancelarul german Angela Merkel şi premierii landurilor urmează să se întâlnească luni pentru a prelungi măsurile sanitare destinate să oprească creşterea cazurilor de infecţie. Conform calendarului iniţial aceste măsuri urmau să expire la finele lunii noiembrie.

Anterior, agenția de presă Reuters scria, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că Germania ar urma să plătească aproximativ 22 miliarde de euro pentru a oferi ajutor companiilor şi angajaţilor independenţi, deoarece impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19) se va extinde şi anul viitor.

Ca parte a noilor măsuri de sprijin, companiile pot obţine până la 200.000 euro pe lună pentru a acoperi costurile fixe, cum ar fi chiria, în timp ce antreprenorii individuali pot primi până la 5.000 de euro.