Începând de luni, în Italia, sectoarele construcţiilor şi manufacturii îşi reiau activităţile. Barurile şi restaurantele se pot de asemenea redeschide, însă doar pentru servicii de servire la pachet.

Populaţia poate să facă mai multe exerciţii în aer liber şi să îi viziteze pe cei dragi, însă există destulă confuzie în legătură cu cine intră în această categorie.

Parcurile şi cimitirele se redeschid de asemenea, iar înmormântările pot avea din nou loc în prezenţa unui grup restrâns de persoane. Guvernul italian a promis şi alte măsuri de relaxare în această lună, dacă rata contagiunilor rămâne scăzută.

"Este ora responsabilităţii", titrează Il Corriere della Sera, anunţând intrarea în faza a doua a pandemiei, sinonimă revenirii la locurile de muncă pentru 4,5 milioane de italieni, care îşi văd uzinele şi birourile redeschizându-şi porţile, dar de asemenea coabitarea cu un inamic invizibil, care a ucis aproape 30.000 de persoane în Peninsulă.

Publicaţia milaneză difuzează apelul la responsabilitate lansat duminică de şeful guvernului, Giuseppe Conte, care a explicat compatrioţilor săi că "redeschiderea" ţării este "în mâinile lor". "Noi suntem cei care decidem dacă vrem ca ea să fie decisivă şi definitivă", a spus Conte.

"Dacă virusul revine, se reînchide" totul, titrează La Repubblica, explicând că "de acum încolo va fi mai puţin control asupra deplasărilor individuale, asupra întâlnirilor cu cei apropiaţi şi, dimpotrivă, mai multă atenţie asupra eventualelor adunări, în stradă, în staţiile de autobuz şi în mijloacele de transport public, dar şi în parcurile care se redeschid".

"192 de pasageri s-au îmbarcat în primul tren rapid la 07:10, care a părăsit Milano spre Napoli" şi cea mai mare parte se îndreaptă spre Sud, în Campania şi Apulia, informează ziarul.

La Stampa enunţă regulile emise de ministrul de interne, Luciana Lamorgese, potrivit căreia italienii trebuie să "rămână extrem de vigilenţi şi responsabili în această fază foarte delicată".

"Din nefericire, urgenţa sanitară nu s-a terminat. Dar dacă continuăm să respectăm regulile în mod ordonat, putem să ne imaginăm că italienii vor regăsi progresiv noi spaţii de mişcare şi, sper, puţină seninătate şi încredere în viitor", a adăugat ea.

În regiunile italiene, această a doua etapă începe în mod dispersat, relevă Il Sole 24 Ore.

Potrivit cotidianului economic, "regiunile nu sunt toate aliniate, fiecare din ele elaborându-şi ordonanţe pentru propriul său teritoriu, la fel ca marile oraşe, care şi-au elaborat de asemenea fiecare propriul plan pentru ieşirea din izolare".

"Guvernul, de exemplu, cere purtarea măştilor doar în spaţiile închise, precum magazinele şi mijloacele de transport public. Dar în Lombardia şi în Veneţia ele sunt obligatorii de îndată ce fiecare îşi părăseşte domiciliul", scrie cotidianul.

Mai multe ţări europene îşi relaxează restricţiile, de luni

Pe lângă Italia, statul cel mai afectat din Europa de pandemia cu coronavirus, și alte ţări europene, în frunte cu Italia şi Germania, îşi relaxează de luni restricţiile introduse în contextul pandemiei de coronavirus, context în care experţii din întreaga lume, dar şi locuitorii statelor afectate, aşteapră să vadă dacă poate fi găsit echilibrul între siguranţă şi deschidere.

În Germania, luni se pot redeschide saloanele de frizerie şi de coafură, însă în condiţii stricte de igienă. Tot mai mulţi elevi pot reveni la cursuri, în contextul în care mai multe landuri germane ridică treptat restricţiile asupra şcolilor.

De-a lungul celei mai mari părţi a Germaniei, unde restricţiile variază de la un land la altul din cauza diviziunii federale a puterii, măsurile de distanţare sociale rămân în vigoare. Conform acestora, persoanele se pot întâlni afară în perechi la o distanţă de 1,5 metri sau cu membri ai aceleiaşi familii.

Totuşi, landul central Saxonia-Anhalt, unde s-au înregistrat relativ puţine cazuri de coronavirus, relaxează şi aceste reguli de luni, permiţându-le oamenilor să se întâlnească în grupuri de până la cinci.

În Austria, circa 100.000 de elevi din ultimul an se vor întoarce în şcolile şi liceele vocaţionale, pentru prima dată de la sfârşitul lunii martie. Tot de luni, persoanele în vârstă din centrele de îngrijire vor putea primi din nou vizitatori, deşi vor rămâne în vigoare unele restricţii.

În Belgia, lucrul de acasă rămâne norma, însă unele companii industriale sau business-to-business îşi pot relua activităţile, în condiţii speciale. Magazinele de materiale textile se pot redeschide datorită rolului lor în producţia de măşti.

Se redeschide tot mai mult transportul public, iar belgienii vor putea să facă sport alături de două persoane din afara familiei, respectând distanţa prescrisă.

În Grecia devine obligatorie purtarea de măşti în transportul public, spitale sau la cabinetele medicale, în caz contrar existând riscul unei amenzi. În acelaşi timp, saloanele de coafură şi de frizerie, magazinele de produse electronice şi librăriile se vor deschide.

Deşi oamenii vor putea să iasă din nou din casă şi să se deplaseze liber, vor exista limite. Persoanele trebuie să rămână pe raza localităţilor lor. Pentru moment, locuitorii din insule nu vor putea să se deplaseze în Grecia continentală.

Polonia intenţionează să redeschidă hoteluri şi centre comerciale, însă acestea nu pot primi deocamdată decât o persoană la 15 metri pătraţi de suprafaţă. Zonele de mâncare, centrele de fitness şi locurile de joacă din centrele comerciale vor rămâne închise.

Hotelurile se vor redeschide cu condiţia respectării regulilor de siguranţă. Piscinele şi centrele de fitness din hoteluri vor rămâne închise.

În plus, Polonia permite deschiderea librăriilor şi muzeelor.

În Ungaria, respectarea distanţării sociale şi purtatul măştii rămân în vigoare, însă multe dinte restricţiile impuse populaţiei sunt ridicate începând de luni, pentru persoanele care nu locuiesc în Budapesta. Situaţia sanitară rămâne periculoasă în capitală, ceea ce necesită menţinerea restricţiilor pe o perioadă mai lungă decât în restul ţării.

Diferite măsuri de relaxare a restricţiile se aplică de luni şi în Croaţia, Cipru, Islanda, Lituania şi Luxemburg.