BCE va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale.

Achizitiile de obligatiuni vor fi proportionale cu datoriile fiecarui stat din zona euro, iar bancile centrale nationale vor avea responsabilitatea pentru pierderile posibile generate de propriile obligatiuni guvernamentale, potrivit MarketWatch.

In cadrul noilor achizitii de obligatiuni care vor fi efectuate de BCE, obligatiunile guvernamentale vor avea o pondere de 12%, restul urmand sa fie achizitii de obligatiuni acoperite si titluri garantate prin active. Totodata, achizitiile BCE nu vor depasi 25% din valoarea unei emisiuni realizate de un stat al zonei euro.

Masurile anuntate de BCE sunt menite sa previna riscul mentinerii unei inflatii scazute o lunga perioada de timp.

Analistii sustin insa ca masura s-ar putea dovedi mai putin eficienta decat cele similare luate de SUA si Marea Britanie, care au folosit tiparirea de bani pentru a-si relansa economiile in anii anteriori.

Economistul Nouriel Roubini, cel care a previzionat criza financiara din 2008 si efectele sale devastatoare asupra economiei intregii lumi, spune ca, singur, programul de relaxare cantitativa nu va fi suficient. “Riscul este intoarcerea la recesiune si intrarea intr-o spirala a deflatiei. Problema in Europa este cererea agregata – este nevoie de stimuli atat monetari, dar si fiscali”, a spus Roubini.

Odata cu tiparirea de bani, Draghi vrea sa ofere mai mult timp guvernelor europene sa duca mai departe reformele economice, spune presedintele UBS, Axel Weber, care a fost si presedinte al bancii centrale a Germaniei.

In discursul sustinut la Forumul Economic de la Davos, Weber a explicat ca este putin probabil ca efectele masurii pe care BCE o ia astazi sa se vada in viitorul apropiat si ca va fi nevoie de ani pentru ca inflatia sa ajunga din nou aproape de 2%. “Pe masura ce economiile europene vor creste, va creste si inflatia”, a spus Weber.

Obligatiunile tarilor europene au scazut deja masiv, in asteptatea deciziei BCE, si este de asteptat ca acestea sa nu mai scada foarte mult odata ce vor incepe achizitiile.

Euro, pe de alta parte, este in continua scadere fata de dolar – a pierdut 15% in ultima jumatate de an, si este posibil sa scada in continuare, odata cu lansarea programului de achizitie de obligatiuni al BCE, care vor tine investitorii departe de zona euro.

Un euro slab ar putea impulsiona importurile si ar ajuta exportatorii, mai ales in conditiile in care economiile Statelor Unite si a Marii Britanii continua sa creasca”, a explicat Andrew Milligan, seful departamentului de strategie globala de la Standard Life Investments.

Dar fara reforme masive in Franta si Italia si stimulari fiscale in fiecare tara europeana in parte, masurile BCE nu vor ajuta foarte mult economia zonei euro, a mai spus Milligan.

Lagarde, FMI: Programul BCE de relaxare cantitativa isi arata deja efectele

De cealalta parte, directorul general al FMI, Christine Lagarde, sustine ca programul de relaxare monetara cantitativa pe care BCE il prezinta joi a inceput sa dea roade chiar inainte sa fie anuntat oficial, pietele anticipand un plan de anvergura pentru stimularea economiei din zona euro si evitarea deflatiei.

"Daca privim la fluctuatiile de pe pietele monetare si la nivelul actual al euro, nu putem nega existenta unor asteptari privind lansarea programului de relaxare cantitativa, ca va fi anuntat joi si ca va fi substantial", a declarat Lagarde la forumul de la Davos, scrie MarketWatch, preluat de Mediafax.

In situatia in care noile masuri vor duce la "ancorarea din nou" a inflatiei din zona euro, economiile emergente din Europa vor avea si ele de castigat, a spus Lagarde.

"Pietele emergente din Europa vor beneficia de pe urma unei cresteri economice mai mari in zona euro, precum si de existenta mai multor locuri de munca, deoarece jumatate din schimburile comerciale ale acestor state se realizeaza cu economiile din zona euro", potrivit oficialului FMI.

Prezent la forum, fostul secretar american al Trezoreriei Larry Summers a declarat ca este in favoarea relaxarii cantitative in Europa.

In ceea ce priveste o eventuala decizie a Rezervei Federale (Fed) de majora dobanda de politica monetara, Lagarde a estimat ca operatiunea va avea loc spre jumatatea anului, relateaza Bloomberg.

Potrivit directorului Trezoreriei din Ministerul Finantelor, Stefan Nanu, noile masuri de relaxare monetara cantitativa din partea BCE vor avea un efect pozitiv pentru programul de imprumut al Romaniei pe pietele internationale, in timp ce eventuala majorare a dobanzii din partea Fed nu va afecta randamentele pe termen lung.