In mijlocul unor ample proteste de strada, premierul grec George Papandreou a adoptat un nou plan de masuri de austeritate, care prevede taieri de salarii si majorari de taxe, in speranta ca Grecia va atinge tintele de deficit stabilite cu creditorii straini si va primi urmatoarele transe din imprumutul extern.

Desi discutiile dintre FMI si UE si autoritatile de la Atena au fost suspendate, tocmai din cauza ratarii tintelor stabilite, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ca Grecia va primi, cel mai probabil, si restul de bani.

In acelasi timp, cancelarul german Angela Merkel este total impotriva iesirii Greciei din zona euro si pledeaza pentru continuarea planului de ajutorare a tarii aflate foarte aproape de prapastie.

Merkel tine cu dintii de Grecia: "Iesirea din zona euro trebuie evitata cu orice pret". Atena, la un pas de a intra in incapacitate de plata

Acordul pentru urmatorul imprumut trebuie obtinut, insa, de la toate tarile europene, iar daca nu va exista consens, Grecia va intra in incapacitate de plata si va ajunge in faliment.

Cat de grav ar fi un faliment al Greciei, pentru Europa si pentru Romania?

In cazul in care Grecia ar falimenta, sistemul cel mai lovit va fi cel bancar, din cauza expunerii pe care institutiile financiare o au pe statul elen. Iar bancile cele mai vulnerabile ar fi cele din Germania, Franta si Marea Britanie, dar si cele grecesti.

Bancile germane, de exemplu, detin peste 22 de miliarde de dolari din datoria Greciei, cele din Franta, aproape 15 miliarde de dolari, iar cele din Anglia, 3,4 miliarde. Lovite vor fi bancile elene, care detin aproape 63 de miliarde de dolari din datoria Greciei, iar falimentarea acestora ar avea repercusiuni si asupra economiilor tarilor in care sunt prezente.

Agentia de rating S&P a retrogradat deja, in iunie, 4 din cele mai mari banci grecesti, iar ieri Moody’s a scazut ratingul altor doua banci din Franta, din cauza expunerii pe Grecia. Agentiile de evaluare financiara stau in continuare cu ochii pe bancile vulnerabile la problemele financiare din Grecia si in viitor putem asista si la alte retrogradari.

Incepe declinul bancilor franceze. Moody's a retrogradat ratingul Societe Generale si Credit Agricole

Romania si Bulgaria au expunere foarte ridicata pe bancile grecesti

Sectorul privat, dar si cel public, din Romania si Bulgaria sunt expuse la bancile grecesti, in conditiile in care autoritatile si companiile au luat imprumuturi de la institutiile bancare elene. Daca bancile din Grecia vor fi date peste cap din cauza intrarii in incapacitate de plata, rezultatul ar fi lipsa de finantare pentru datoriile Romaniei si Bulgariei si pentru companiile private.

Intr-un scenariu mai negru, analistii bancii japoneze Nomura sustineau, in iunie, ca subsidiarele grecesti din Romania finanteaza deja bancile-mama de la Atena, iar scoaterea banilor din tara ar putea impinge autoritatile de la Bucuresti sa acceseze banii din acordul de precautie cu FMI.

Banca japoneza sublinia cum clauzele Initiativei de la Viena, acordul incheiat in 2009 care obliga bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania sa-si sustina subsidiarele si sa nu retraga capital, s-au inversat in cazul grupurilor financiare elene.

FT: Subsidiarele romanesti finanteaza deja bancile-mama din Grecia. Romania ar putea accesa banii din acordul de precautie cu FMI

Volumul mare de imprumuturi acordate de subsidiarele romanesti bancilor-mama din Grecia a fost unul dintre motivele pozitiei relativ solide a leului din ultima perioada, reducand in acelasi timp din lichiditatea de pe piata romaneasca, se spune in raport.

Efectul de domino se va manifesta si asupra bancilor austriece, ca Erste Bank, si care sunt foarte prezente in Europa Centrala, zona care ar avea de suferit in cazul unui default al Greciei. Si asta chiar daca aceste institutii nu au expunere pe datoria statului elen.

Banca Centrala Europeana detine o parte importanta din datoria Greciei

JP Morgan estima, in luna mai, ca BCE detinea bonduri grecesti in valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro, in conditiile in care banca europeana a cumparat obligatiuni de pe piata libera timp de aproape un an.

Falimentul Greciei ar cauza pierderi de 35 de miliarde de euro pentru BCE. Institutia bancara europana a imprumutat, totodata, bancile grecesti, cu 91 de miliarde de euro.

In cazul default-ului Greciei, BCE ar putea fi nevoita sa se recapitalizeze din taxele platite de cetatenii Uniunii Europene.

Intrarea altor state europene in zona euro se va face mult mai greu

Criza din Grecia ii va face face mai dure criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un stat pentru a intra in zona euro.

Macedonia si Albania vor avea si ele de suferit

Din cauza prabusirii economiei grecesti, muncitorii straini, din care cei mai mlti provin din Bulgaria, Macedonia si Albania, isi vor pierde slujbele, astfel ca in economiile respective nu vor mai intra remitentele lucratorilor din Grecia. In consecinta, PIB-ul acestor tari va scadea.

Citeste si: