Indicele principal Shanghai Composite al Bursei din Shanghai a închis şedinţa de luni în scădere cu 5,58%, ajungând la valoarea de 2.906,46 puncte.

Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong înregistra un declin de 3,7%, în timp ce indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un recul de 1,9%.

Bursele din Japonia şi Coreea de Sud sunt închise luni cu prilejul unei sărbători naţionale.

"Declaraţia lui Trump pune sub semnul întrebării negocierile dintre Washington şi Beijing, iar impasul ar putea fi extins, posibil chiar până la alegerile prezidenţiale din SUA", a avertizat Michael Hirson, director în cadrul Eurasia Group.

Şi bursele europene au fost afectate luni, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt, cel mai sensibil la evoluţiile din China şi la temerile privind un război comercial, a scăzut cu 1,90%, în timp ce indicele CAC al Bursei de la Paris înregistra un declin de 1,95%. Şi pieţele bursiere din Italia şi Spania înregistrau scăderi de peste 1% luni.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut luni dimineaţă cu 1,2%, cel mai semnificativ declin din ultimele şase săptămâni.

Analiştii se aşteaptă ca declinul de pe pieţele bursiere din Asia şi Europa să se propage şi în SUA.

Avertismenul lui Warren Buffett

Investitorul american Warren Buffett, nr. 3 în topul miliardarilor realizat de revista Forbes, a avertizat luni că un război comercial între SUA şi China ar fi "rău pentru toată lumea".

"Oracolul din Omaha" a făcut aceste remarci după ce duminică preşedintele american Donald Trump a ameninţat pe Twitter că va majora de la 10% la 25%, începând de vineri, tarifele de import pentru mărfuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari şi va impune un tarif de 25% altor bunuri chinezeşti în valoare de 325 de miliarde de dolari care nu au mai fost taxate.

Principalele burse erau în degringoladă luni în reacţie la tweet-ul prezidenţial, o reacţie "raţională" potrivit lui Buffett.

Conglomeratul său Berkshire Hathaway deţine sau are participaţii la mai multe companii care fac afaceri în China, între care Apple, la care deţine acţiuni de peste 50 de miliarde de dolari.

"Un război comercial real ar fi rău pentru toată lumea", a subliniat Buffett pe CNBC. "Când negociezi cu unii cea mai bună tehnică este să te comporţi pe jumătate nebuneşte", a menţionat el, insistând că un război comercial total ar fi nociv pentru activele Berkshire, deşi probabilitatea să se întâmple acest lucru este una redusă.

Potrivit lui Buffett, o ridicare a tonului înainte de negocieri este de înţeles, dar e ineficient "să arăţi pumnul şi pe urmă să-ţi admonestezi partenerul de negocieri cu degetul". Ameninţările lui Trump nu au făcut decât să ridice miza pentru preşedintele chinez Xi Jinping, a apreciat el.

"Vorbim de două personalităţi care sunt obişnuite să-şi impună voinţa în politică şi despre felul în care vor fi percepute în propriile lor ţări, în funcţie de comportament. Devine foarte complicat", a conchis Warren Buffett (88 de ani).