Avocatii si contabilii in Cipru, agenti ai oamenilor de afaceri straini, cei mai multi de origine rusa, pe care ii ajuta sa isi ascunda averile pentru a evita taxele mari din alte tari, au fost luati cu asalt in ultimele zile de emailuri si apeluri telefonice din alte centre financiare mondiale, din Europa, Orientul Mijlociu si Asia.

Astfel, bancile si casele de avocatura din paradisuri fiscale rivale incearca sa-i convinga pe strainii afectati de blocarea sistemului bancar cipriot ca banii lor ar fi mai in siguranta in alta parte, beneficiind totodata de discretie.

"Suntem constienti de problemele economice are afecteaza Ciprul in acest moment. Am dori sa va propunem o varianta de actiune: oferim relocalizarea companiei in Malta", se arata intr-un mesaj transmis de o casa de avocatura din Malta, care se lauda cu taxele scazute si cu un "regim flexibil, dar robust" in domeniul serviciilor financiare, potrivit New York Times, citat de Mediafax.

Compania elvetiana Gonthier Group a trimis saptamana trecuta mesaje email catre firmele cipriote de servicii financiare care lucreaza cu oameni de afaceri straini, sugerandu-le acestora sa le propuna clientilor o solutie alternativa in Elvetia. Mai precis, este vorba despre un "vehicul investitional extrem de discret, neclasificat drept cont bancar sau trust si astfel cu mult sub radarul autoritatilor fiscale".

Avocatii si contabilii din Cipru au primit oferte similare din alte paradisuri fiscale, precum Elvetia, Luxemburg, Insulele Cayman, Dubai sau Singapore. Chiar regiunea de nord a Ciprului, controlata de cipriotii de origine turca, se lauda ca bancile de acolo reprezinta o alternativa stabila la sistemul financiar manageriat de cipriotii greci din sudul insulei, adus in genunchi de criza.

Ciprul, paradisul fiscal preferat al rusilor care au ceva de ascuns, si-a construit in ultimii 30 de ani o infrastructura impresionanta de case de avocatura, firme de contabilitate si alte servicii profesioniste, specializate in evitarea taxelor.

La registrul comertului figureaza peste 320.000 de societati comerciale, un numar neobisnuit de mare la o populatie de numai 860.000 de locuitori. Majoritatea sunt firme paravan infiintate de companii straine sau oameni de afaceri bogati care incearca sa-si reduca la minimum cheltuielile cu taxele.

Rusia nu va ajuta deponentii care vor pierde bani din conturile detinute la banci cipriote

Pe de alta parte, vicepremierul rus Igor Suvalov a anuntat ca Rusia nu va ajuta deponentii, persoane fizice sau companii, care vor pierde din banii depusi la cele mai mari doua banci cipriote, Bank of Cyprus si Laiki (Cyprus Popular Bank).

"Daca cineva va pierde din banii depusi la cele doua banci, este regretabil. Dar guvernul rus nu intentioneaza sa faca nimic in acest caz", a afirmat Suvalov la televiziunea de stat din Rusia.

Autoritatile ruse au respins in martie solicitarile Ciprului pentru asistenta financiara suplimentara si au criticat planurile de a impune pierderi deponentilor asiguranti.

Guvernul rus a respins sugestiile ca este responsabil de salvarea Ciprului, dupa ce politicieni din state precum Germania au acuzat ca statul cipriot este folosit de rusi pentru spalare de bani. Fondurile din Cipru ale rusilor nu sunt toate ilegale, a spus Suvalov.

"Sunt bani pentru care nu se platesc taxe, dar sunt si bani pentru care se platesc taxe si din anumite motive oamenii au decis sa ii pastreze in Cipru", a explicat oficialul.

El a adaugat ca Rusia va fi dispusa sa discute "anumite situatii speciale", in care companii partial detinute de stat sau persoane fizice se confrunta cu "pierderi serioase" din cauza depozitelor detinute la Bank of Cyprus sau Cyprus Popular Bank.