Decizia bancii centrale de a creste dobanda cheie de la 9,5% la 10,5% a fost anticipata de analistii consultati de Bloomberg. Investitorii mizeaza pe urcarea dobanzilor pentru stabilizarea rublei, in conditiile in care interventiile pe piata valutara s-au dovedit insuficiente pentru oprirea declinului monedei nationale.

Rubla, care s-a depreciat cu 40% fata de dolar de la inceputul anului, a continuat sa scada cu pana 1,1% joi, la 55,45 de unitati pe dolar. Indicele Micex al bursei de la Moscova a coborat cu 0,4%, in timp ce randamentul obligatiunilor guvernamentale pe cinci ani a scazut cu 17 puncte procentuale, la 12,45%.

"Evolutia cursului arata clar ca pietele se asteptau la o crestere mult mai mare. In cele din urma, banca centrala este fortata sa adopte o politica ce vizeaza dobanzi mai mari pe pietele financiare", a afirmat Luis Costa, analist al Citigroup din Londra.

In timp ce cresterea dobanzii cheie sprijina rubla, masura ar putea avea efecte negative asupra creditarii, in contextul in care Rusia se afla deja in pericolul de a se confrunta cu intrarea in recesiune, prima din 2009 pana in prezent, potrivit estimarilor guvernului rus.

Citeste si: Cum s-au spulberat 15 ani de boom economic in cateva luni. Propriul popor lovit de austeritate, adevarata forta careia trebuie sa-i faca fata Putin

De la inceputul anului, banca centrala a crescut de cinci ori dobanda cheie pentru a sustine rubla si a vandut in luna decembrie 4,53 miliarde de dolari.

Luni, Banca Mondiala a redus prognoza privind economia Rusiei pentru anul viitor, estimand un declin de 0,7% a PIB, pe fondul scaderii pretului petrolului si al deprecierii rublei.

Ministrul adjunct al Economiei in guvernul de la Moscova, Alexei Vedev, a avertizat saptamana trecuta ca Rusia ar putea reintra in recesiune anul viitor. Vedev a afimat ca, cel mai probabil, economia Rusiei va scadea in trimestrul al patrulea din acest an si se va contracta, de asemenea, in primele trei luni ale anului viitor.