La bursa de la Londra, în jurul orei 12.27 GMT, preţul spot al unciei de aur a scăzut cu 1,8% până la 1.917,22 dolari uncia. Pe piaţa americană, cotaţia futures la aur a scăzut tot cu 1,8% până la 1.916,70 dolari uncia.

Grupul farmaceutic Pfizer Inc. a informat că vaccinul său experimental, dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech SE, este eficient în proporţie de peste 90% în prevenirea COVID-19, un pas important în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

"Există credinţa că acest lucru va fi benefic pentru creşterea economică, pe măsură ce ieşim din pandemia, astfel încât este o veste bună pentru lume dar una negativă pentru aur", spune analistul Ross Norman, potrivit Agerpres.

În paralel, la bursa de la Londra cotaţia barilului de petrol a înregistrat cea mai puternică creştere de după luna iunie iar la bursa de la New York, cotaţia barilului de ţiţei WTI a crescut cu aproape 10%.

"Aceasta ar putea schimba radical datele problemei deoarece va accelera revenirea cererii de petrol", spune analistul Saxo Bank A/S, Ole Hansen.

De asemenea, pieţele de acţiuni din întreaga lume au crescut iar dolarul american s-a depreciat pe măsură ce investitorii au devenit optimişti că victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale înseamnă un pachet de stimulente fiscale mai mare în SUA şi un comerţ mondial mai calm.

Aceasta ar însemna perspective de câştiguri mai bune pentru companiile expuse pe prima economie a lumii dar şi posibilitatea ca Rezerva Federală american să intervină pentru a oferi un sprijin suplimentar economiei.

Creșteri puternice pe Wall Street

Indicele S&P 500 a închis luni în creştere, aproape de un nivel record, investitorii mizând că redeschiderea economiilor poate fi aproape, în urma primelor rezultate pozitive ale studiului clinic de fază finală al unui vaccin pentru Covid-19.

Dow Jones Industrial Average a avansat cu 2,96%, S&P 500 cu 1,26%, în timp ce Nasdaq Composite a scăzut cu 1,37%.

Preţurile petrolului au crescut puternic şi au susţinut avansul titlurilor companiilor din sectorul energiei, în timp ce titlurile Trezoreriei americane au scăzut, după anunţul Pfizer şi al companiei germane partenere BioNTech potrivit căruia vaccinul lor pentru noul coronavirus are o eficacitate de peste 90% în prevenirea Covid-19.

Informaţia de sâmbătă că Joe Biden a câştigat alegerile prezidenţiale americane a fost o confirmare a faptului că investitorii au luat deja în calcul acest lucru la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit analiştilor.

”Incertitudinile legate de alegeri rămân în oglinda retrovizoare. Acum avem această creştere a entuziasmului investitorilor după ştirile referitoare la vaccin”, a declarat Michael Antonelli, analist la Baird, în Milwaukee.

Indicele S&P pentru sectorul energiei a înregistrat cea mai mare creştere în rândul celor mai importante 11 sectoare economice, investitorii anticipând o creştere a cererii atunci când oamenii se vor obişnui cu ideea de a călători din nou, odată cu atenuarea crizei de sănătate.

Acţiunile bancare au urcat la rândul lor, ca şi titlurile companiilor afectate de interdicţiile de călătorie şi de carantine.

Indicele NYSE al companiilor aeriene a urcat cu 19%, iar titlurile Boeing au avansat cu 15%. Acţiunile operatorului de croaziere Carnival au crescut cu peste 32%.

În schimb, acţiunile din sectorul tehnologiei şi cele ale companiilor care au obţinut performanţe peste aşteptări în timpul pandemiei au consemnat creşteri modeste sau au scăzut. Acţiunile Netflix şi Amazon.com au scăzut, ca şi titlurile Zoom Video şi Peloton Interactive.