Cutremurul care a lovit Japonia vinerea trecuta, precum si valul seismic care a urmat, au defectat sistemele de pompare a apei ale centralei Fukushima, necesare pentru racirea combustibilului. In mai multe reactoare, nivelul apei a scazut.

Elicopterele au survolat centrala si au varsat aproape 7.500 de litri de apa peste reactoarele 3 si 4, potrivit imaginilor transmise de televiziunea publica NHK, in direct, relateaza Mediafax.

Operatiunea a fost realizata de compania Tokyo Electric Power, exploatantul acestei instalatii nucleare, care se confrunta cu o serie de probleme grave. TEPCO vrea sa impiedice combustibilul folosit de la reactorul 4, care, in prezent, a ramas fara apa, sa devina extrem de periculos si sa provoace un accident catastrofal.

Tokyo Electric Power vrea sa restabileasca alimentarea electrica, pentru a activa, din nou, sistemele de racire, cazute in pana, in urma cutremurului cu magnitudinea 9 si valului tsunami care a urmat acestuia.

"Nu putem spune cand se va intampla, dar vrem sa restabilim (alimentarea cu) energie electrica cat mai rapid posibil", a spus purtatorul de cuvant al TEPCO, Naohiro Omura.

"Daca merge, vom fi in masura sa activam mai multe pompe electrice si sa deversam apa in reactoare si in bazinele pentru combustibili uzati", a adaugat Omura.

Autoritatile vor, totodata, sa foloseasca o cisterna cu un tun de apa pentru a stropi reactorul 4.

Ce se intampla cu Fukushima?

Barele de combustibilii continua sa degajeze multa caldura dintr-un bazin aflat in partea superioara a reactorului, care a fost oprit pentru operatiuni de mentenanta, inca dinainte de cutremurul care a distrus Japonia.

Reactorul 3 a fost avariat de o explozie de hidrogen, luni, iar acoperisul si anumite portiuni ale peretelui exterior au fost distruse.

Autoritatile au incercat sa foloseasca elicopterele si ieri, insa din cauza nivelului de radioactivitate prea ridicat de deasupra centralei, acest lucru nu a fost posibil.

In plus, un avion fara pilot al armatei americane va inspecta Fukushima, pentru a vedea care este starea reactoarelor, informeaza agentia de presa Kyodo.

Avionul de supraveghere va face fotografii care ar putea sa ofere informatii importante despre interiorul cladirilor unde se afla reactoarele.

Centrala Fukushima 1, aflata in zona afectata de cutremur, are sase reactoare. Acestea sunt considerate foarte instabile si periculoase, existand chiar riscul unui accident nuclear major.

Vezi urmarile cutremurului care a distrus Japonia!

Bilant cutremurator: peste 5.100 de morti

Seismul urmat de un tsunami, vineri, in nord-estul Japoniei, a provocat moartea a 5.178 de persoane si disparitia altor 8.606, potrivit unui nou bilant oficial provizoriu, stabilit joi de politia nationala, relateaza AFP.

Numarul ranitilor a fost stabilit la 2.285, potrivit acestui bilant. Peste 88.000 de case si cladiri au fost complet sau partial distruse.