Declaratia sa vine dupa ce, marti, la Doha, guvernele din Arabia Saudita, Rusia, Venezuela si Qatar au ajuns la un acord privind "inghetarea" productiei de petrol la nivelurile din ianuarie, a anuntat ministrul Energiei si Industriei din Qatar, Mohamed Saleh al Sada, presedintele in exercitiu al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol .  

Miercuri, Iranul a salutat acordul, dar nu a indicat daca se va alatura propunerilor.  

"Daca alti producatori vor sa limiteze sau sa ajunga la un acord privind inghetarea productiei de petrol la nivelurile din ianuarie, aceasta ar putea avea un impact asupra pietei, dar Arabia Saudita nu este pregatita sa reduca productia", a afirmat Adel al-Jubeir.  

La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in aprilie a scazut joi cu 0,25 dolari, ajungand la 34,25 dolari. Pretul barilului de petrol a scazut cu peste 70% in ultimele 18 luni.

Pe de alta parte, Moscova si-ar putea reduce productia de titei cu 14% si sa ajunga la nivelul de 460 milioane de tone metrice pe an, pana in 2020, a anuntat joi publicatia Vedomosti, citand o prezentare a ministrului Energiei, Alexander Novak, transmite Sputnik.  

Scenariul prevede mentinerea cotatiei barilului de titei la 31-33 dolari in 2016 si 2017, urmand sa creasca pana in 2020 la 42 de dolari, sustine Vedomosti.  

Rusia realizeaza jumatate din venituri din exporturile de petrol si gaze naturale. Scaderea pietei petroliere a dus si la deprecierea rublei care a atins un minim istoric in raport cu dolarul.