Cele cinci institute economice, Ifo (München), DIW (Berlin), IfW, IWH (Halle) şi RWI (Essen) estimează că în acest an PIB-ul Germaniei va înregistra o creştere de 0,5%, urmată de un avans de 1,1% în 2020, scrie Agerpres.

Comparativ, în luna aprilie a acestui an aceleaşi institute mizau pe o creştere de 0,8% în 2019 şi un avans de 1,8% în 2020. Pentru 2021, institutele previzionează o expansiune a economiei de 1,4%.

În aprilie, Guvernul de la Berlin estima un avans al PIB-ului Germaniei de 0,5% în acest an şi de 1,5% anul viitor.

Înrăutățirea estimărilor privind evoluţia PIB-ului ţării în 2019 şi în 2020 vin pe fondul cererii globale mai slabe şi al sporirii incertitudinilor din cauza disputelor comerciale. Economișrii au apreciat că: "O criză economică, cu o sub-utilizare pronunţată a economiei germane nu se întrevede, deşi riscurile negative sunt în prezent ridicate".

Conform bugetului pe 2019, pentru al şaselea an consecutiv, Guvernul de la Berlin nu intenţionează să recurgă la împrumuturi, o strategie cunoscută în Germania sub numele de "schwarze Null" ("black zero"). Această politică a fost criticată în trecut deoarece măsurile de austeritate au fost implementate în detrimentul investiţiilor în educaţie, în construcţia de locuinţe şi în infrastructura publică.

"Per ansamblu, în prezent nu sunt motive pentru noi decizii fiscale", apreciază institutele în raportul lor comun, adăugând că Executivul ar trebui să folosească spaţiul fiscal dacă scăderea activităţii economice devine mai accentuată.

Într-un astfel de scenariu, spaţiul fiscal de care dispune Guvernul nu ar trebui restricţionat din cauza obiectivului de a menţine un buget echilibrat, susţin institutele. Conform reglementărilor germane, Guvernul federal poate recurge la împrumuturi de până la 0,35% din PIB.

Anunțul venit de la Berlin este o veste proastă și pentru România. Potrivit Eurostat, Germania a fost principalul partener comercial al României, în 2017, în condiţiile în care 20% din exporturile şi importurile de bunuri ale României au avut ca destinaţie sau au venit din prima economie europeană. La nivelul UE, Germania a fost principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una din primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Citește și: De ce posibilitatea intrării Germaniei în recesiune este cea mai proastă veste pentru România

Ministru de Finanţe: Germania va putea contracara o criză

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a afirmat miercuri că Germania va putea contracara o criză dacă va exista una, dar a adăugat că nu se aşteaptă la o scădere a activităţii economice atât de semnificativă ca în perioada 2008 - 2009.

"Suntem bine pregătiţi, avem resurse financiare decente, astfel încât, dacă va exista o criză economică, putem lua contramăsuri, dar în acest moment vedem doar o creştere mai lentă", a declarat Scholz, la postul public de televiziune ARD.

Potrivit acestuia, dacă va apărea la orizont o criză serioasă, precum cea din perioada 2008 - 2009, Germania "va putea să facă tot ce va fi necesar", dar a dat asigurări că nu se preconizează o astfel de evoluţie, perspectivele indicând o îmbunătăţire a economiei, deşi într-un ritm mai lent decât se spera anterior.

Banca Centrală a Germaniei nu este îngrijorată că ţara se îndreaptă spre recesiune, în pofida scăderii activităţii economice, se arată în raportul lunar publicat săptămâna trecută de Bundesbank.

Deşi este posibil ca PIB-ul Germaniei să se contracteze din nou în trimestrul trei din 2019, asta nu înseamnă că ţara va intra în recesiune, apreciază Bundesbank.

Economiştii vorbesc de o "recesiune tehnică" dacă PIB-ul se contractează două trimestre consecutiv. În trimestrul doi din 2019, economia germană a înregistrat un declin de 0,1%, după un avans de 0,4% în primele trei luni din acest an.

"Dacă economia scade pentru al doilea trimestru consecutiv, acest fapt nu reprezintă un motiv de îngrijorare, nu înseamnă că întreaga fază de expansiune economică s-a încheiat", în condiţiile în care consumul privat şi rata angajării nu sunt afectate, se arată în raportul Bundesbank.