Erste Group Bank este cea mai mare banca din Austria si a treia ca marime in Europa de Est, in timp ce UniCredit, compania mama a UniCredit Bank Austria, este cea mai mare institutie de credit din Europa de Est. Raiffeisen Bank International este a doua ca marime din regiune si are cea mai mare expunere la Rusia si Ucraina. Toate aceste banci sunt prezente pe piata din Romania. 

Rioual a notat faptul ca intarirea capitalului va fi cea mai mare provocare pentru cele trei banci in urmatorii doi ani. 

"Bancile austriece nu sunt slab capitalizate, dar au pierdut teren. Bancile din alte tari au reusit sa isi consolideze mai rapid capitalul, in ultimii cativa ani", a spus analistul. 

Patrick Rioual a aratat ca este posibil ca bancile din Austria sa piarda ratingurile maxime, atunci cand Fitch Ratings va finaliza o analiza a sprijinului pe care institutiile financiare il pot astepta din partea statului austriac in situatii de criza. 

El a precizat ca Fitch analizeaza sprijinul statelor pentru banci in toate tarile europene, dar nicaieri efectul nu va fi atat de important ca in Austria. 

"In nicio alta tara, sistemul bancar nu depinde intr-o astfel de masura de sprijin din partea statului ca in Austria. Motivul este combinarea unui rating de tara ridicat, pana recent Austria a beneficiat de rating AAA, si o strategie a marilor banci de a se concentra pe estul Europei, ceea ce pune presiune pe ratingurile individuale", a explicat Rioual. 

Bancile austriece s-au extins in Europa de Est in anii 2000 si au devenit cele mai mari, prezente in fostul bloc comunist. Profiturile acestor banci au crescut inainte de criza, dar ulterior Hypo Alpe-Adria-Bank International si Volksbank au ajuns in pragul falimentului si au primit ajutoare de stat de ordinul miliardelor de euro. 

Prin contrast cu disponibilitatea anterioara de a acorda sprijin de stat, Austria a devenit un promotor al unor noi reguli europene de rezolvare a crizelor bancare mai degraba prin contributia investitorilor decat prin fonduri publice, a aratat Rioual. 

Banca "rea" Heta Asset Resolution, ale carei active neperformante provin de la Hypo Alpe, este prima institutie financiara care va fi inchisa conform unei noi directive europene (Bank Recovery and Resolution Directive) si va provoca pierderi creditorilor. 

"Avem o situatie neobisnuita, a unei tari cu rating AA+ care poate sustine bancile, dar opteaza sa nu o faca. Pozitia statului austriac s-a schimbat total, fiind determinata de cazul Hypo Alpe", a spus analistul Fitch. 

Un semn al incertitudinilor create in randul investitorilor de cazul Heta este faptul ca Austria se afla in fruntea cautarilor pe site-ul Fitch, a adaugat Rioual.